latinica  ћирилица
11/11/2019 |  12:11 ⇒ 13:05 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Гана ће утицати и на друге земље по питању Косова

Гана је земља са великим политичким утицајем и то што је повукла признање независности Косова свакако ће утицати и на друге земље, посебно из тог региона, да повуку одлуку о признању, рекао је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Он је нагласио да је то резултат систематског дјеловања представника државе, почевши од предсједника, Владе, Министарства спољних послова, предсједнице Парламента.

- Није лако било да се дође до једне овакве одлуке. За то је било потребно годину и по дана континуираног рада, састанака. Министарка спољних послова Гане била је у посјети Србији, предсједник је са њом разговарао и у Њујорку. Ја сам био у Гани. И послије дугог рада услеијдила је оваква одлука - навео је Дачић.

Очекује да ће до краја године још неколико земаља повући признање.

Наводи да је Гана ноту о повлачењу признања донијела 7. новембра, да је већ сутрадан прослијеђена Косову, али да Приштина о томе није обавијестила јавност.

Наглашава да је Гана своју одлуку образложила и да кажу да је одлука о признању Косова, коју је донијела претходна Влада, била погрешна, преурањена и да је представљала кршење Хелсиншског договора и Резолуције 1244.

Подсјећа да је Гана 16. земља која је повукла признање, али и наглашава да је то земља која има највећи број становника од свих држава које су до сада повукле признање — 29 милиона становника.

Дачић је још указао да је бивша Југославија имала добре односе са Ганом и да је Јосип Броз Тито заједно са тадашњим предсејдником Гане Квамеом Нкрумахом био један од оснивача Покрета несврстаних.

Повезане вијести:

Гана повукла признање тзв. Косова