latinica  ћирилица
11/11/2019 |  12:30 | Аутор: СРНА

Борисов: У мају 2020. године отварање "Турског тока"

Бугарски премијер Бојко Борисов рекао је да би у мају идуће године са предсједником Србије Александром Вучићем требало да отвори гасовод "Турски ток" кроз Бугарску до Србије.

Борисов је навео да ће Вучић ускоро доћи у Софију да види како напредује изградња гасног тока. Додао је да "Турски ток" иде кроз Бугарску са двије цијеви, од којих је једна транзитна.

- Дошли смо и до Србије. Сваког дана градимо пет километара дневно. Сљедеће године до маја аплаудираћете мени и Вучићу када то будемо отварали - рекао је Борисов за београдску телевизију Прва.

Он је навео да кроз Бугарску пролази и гасовод из Русије према Турској, а може да дође и гас из Азербејџана.

- Када ово саградимо, са нашим гасоводима и ауто-путевима и пругама, Србија и Бугарска ће узимати транзитне таксе. Зато ми - Бугарска, Србија и Грчка, морамо да се држимо у пакету, имамо топло грчко море, Црно море на истоку и имамо Азију - рекао је Борисов.

На питање да ли нека политика може да поремети "Турски ток", Борисов је рекао да претходни гасовод "Јужни ток" није поштовао Трећи енергетски пакет да мора да преноси гас из другог извора.

- Али, ми сада можемо да узимамо руски, амерички, катарски, кипарски или турски гас. Можемо ми и Србија да транспортујемо све путне правце, да гас стиже у Хрватску преко Србије и из Украјине - рекао је Борисов.

Он је навео да Бугарска плаћа 1,2 милијарде долара за пројекат гасовода "Турски ток", те да ће све то - ауто-путеви и пруге, значити већи БДП, веће приходе, више туриста и инвеститора.

Коментаришући критике са Запада према Бугарској што је дозволила преношење руског противракетног система С-400 на вјежбе у Србију, Борисов је рекао да ће његова земља и даље спроводити војне вјежбе са Србијом ради јачања безбједности.

- Ми смо православни народи. Србија већ мисли о својој одбрани и ми, такође. Платили смо 1,2 милијарде долара за авионе Ф-16. За безбједност ћемо радити војне вјежбе и са Србијом, као и до сада - навео је Борисов.

Према његовим ријечима, и српски и бугарски народ су разумјели да ратови вуку само доље и узрокују сиромаштво.