latinica  ћирилица
11/11/2019 |  13:02 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Додик: Програмска декларација СДА - програм бошњачке политике

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је програмска декларација СДА суштински програм бошњачке политичке елите јер о циљевима унитаризације постоји јасна или прећутна сагласност свих бошњачких партија.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Зато је декларација СДА наставак политике Алије Изетбеговића која је и довела до рата у БиХ. Документ је неувијена и јасна намјера да опстану све неуставне надлежности, да се настави са даљом централизацијом, поништавањем дејтонске структуре БиХ и фактичким укидањем Републике Српске - рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је истакао да је јасно да све уставне промјене и допуне које су вршене законима нису формално-правно постале дио Устава БиХ, па је неопходно извршити њихову накнадну конституционализацију, будући да такав поступак, јасно прописан Уставом, никада није спроведен ни у једном случају.

- Повода за овакву посебну сједницу Народне скупштине било је више, но у посљедњих годину дана имамо низ политичких догађаја који опомињу. Један од најалармантнијих јесте поништавање воље бирача на изборима од прије годину дана - навео је Додик.

Он је подсјетио да су формирање власти на нивоу БиХ након избора 7. октобра прошле године непотребно блокирали лидер СДА Бакир Изетбеговић и два члана изабрана бошњачким гласовима у Предсједништво БиХ - Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, тражењем да буде послат Годишњи национални програм за чланство у НАТО /АНП/, чему се Српска противи на основу Резолуције о заштити уставног поретка и војној неутралности коју је 18. октобра 2017. године усвојила Народна скупштина.

- Тај фантомски АНП кога није припремио ниједан званични орган нашао се пред члановима Предсједништва БиХ, без неопходне припремне верификације и процедуре на ресорној комисији или у Савјету министара - подсјетио је Додик.

Он каже да су условљавања СДА, Комшићевог Демократског фронта и других бошњачких странака, уз јасну сагласност СДП-а и других њихових партнера из Федерације БиХ, довела до скоро потпуне блокаде заједничких органа на нивоу БиХ.

- Када је ријеч о Уставу БиХ, ништа није промијењено, па је Република Српска уставно, легитимно и легално донијела Резолуцију о заштити уставног поретка и војној неутралности - подсјетио је Додик.

Он је нагласио да је потребан јасан став о НАТО пакту и политици коју је спроводио током ратова у Југославији, а поготово бомбардовања Српске током 1995. године и Србије 1999.