latinica  ћирилица
11/11/2019 |  13:27 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Китаровићева представила изборни програм

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић као свој највећи успјех у првом мандату навела је то што је "извукла Хрватску из региона" /простор бивше Југославије/ и оцијенила да је била изнад идеолошких подјела.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: AFP
Колинда Грабар КитаровићФото: AFP

Китаровићева се на представљању изборног програма у Загребу обратила, како је навела, "Хрватицама и Хрватима у Хрватској, БиХ и свијету" и поручила да је Хрватску позиционирала у централну Европу и Медитеран.

Она је за проблеме државе окривила СДП који је имао власт пар година, тврдећи да је земља тада задужена и да је тадашња власт од Хрватске напаравила "случајну државу".

Китаревићева је промовисала изборни слоган: "Предсједница. Јер Хрватска зна", пред врхом ХДЗ-а, који јој пружа подршку на изборима.

Она је као дио свог програма навела и хрватски идентитет, који, као наводи, треба промовисати кроз језичну културу у школама и на факултетима.

Такође, најавила је да ће се борити за очување културног и политичког идентитета Хрвата у БиХ, преносе хрватски медији.

Китаровићева се залаже за бољи економски развој Хрватске, промовисање демократије те нулту стопу толеранције на насиље.

Она жели јачање хрватске војске и полиције, а као посебну тачку програма навела је - хрватски оптимизам.

На скупу је говорио и премијер Хрватске Андреј Пленковић, који је Колинду Грабар-Китаровић назвао "глобалним хрватским брендом".

Водитељ на промоцији био је некадашњи познати хрватски и екс југословенски тв водитељ Оливер Млакар. Он је о Китаровићевој говорио бираним ријечима и истакао да је најављује "са поносом" .

Избори за предсједника Хрватске биће одржани крајем децембра ове године, а евентуални други круг након Нове године.