latinica  ћирилица
11/11/2019 |  14:54 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Брнабић: "Мали Шенген" - једина шанса за развој

Премијерка Србије Ана Брнабић оцијенила је данас да регионална иницијатива "Мали Шенген" представља једину шансу за бржи раст и развој земаља на Балкану.
Ана Брнабић, предсједница Владе Србије - Фото: РТРС
Ана Брнабић, предсједница Владе СрбијеФото: РТРС

- Сарадња западног Балкана је изузетно важна, а најважнија иницијатива у посљедњих неколико деценија, управо је ова иницијатива "Мини Шенгена", коју је покренуо предсједник Србије Александар Вучић - рекла је Брнабићева новинарима у Берлину.

Према њеним ријечима, оно што се ствара као веће и слободније тржиште између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније је прави сигнал какав треба да се шаље инвеститорима и политичарима.

Брнабићева је изразила наду да ће се "Малом Шенгену" придружити и остали у региону, преносе београдски медији.

- Стабилнији и предвидивији Балкан, гдје постоји слобода кретања људи, роба, капитала и услуга је једина шанса за нас да постанемо много конкурентији, да се развијамо и растемо много брже него до сада - рекла је она.

Брнабићева је у Берлину учествовала на Привредном форуму у организацији "Зидојче цајтунга".

Предсједник Србије Александр Вучић и премијери Сјеверне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама јуче су у Охриду покренули регионалну иницијативу о "Мини Шенгену", која подразумијева лакши проток људи, робе и капитала међу земљама региона.