latinica  ћирилица
11/11/2019 |  15:19 ⇒ 18:53 | Аутор: СРНА

Цвијановић: БиХ је велики експеримент

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је БиХ данас правни и политички експеримент.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је, током скупштинске расправе о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, рекла да се за БиХ не може пронаћи паралела са другим системима.

Она је нагласила да је СНСД учествовао у преносу надлежности јер је наивно вјеровао представницима међународне заједнице да ће Парламент Републике Српске моћи да промијени све законе које је наметнуо високи представник.

- Наивност СНСД-а била је двострука, јер нису знали да је постојао договор међународне заједнице и бошњачких политичара да надлежни парламенти буду спријечени да накнадно пониште наметнуте одлуке високих представника - истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је у Информацији наведена одговорност власти и опозиције за пренесене надлежности, те да су помињана и конкретна имена, као и да није тачно да се сва одговорност пребацује на опозицију.

Цвијановићева је понудила представницима опозиције да, ако нису задовољни понуђеним, буде сачињен нови материјал, те да тако покажу да им је стало до усвајања добрих рјешења и јединства у Републици Српској.

- Грађани Републике Српске очекују јединство српских представника - напоменула је Цвијановићева.

Она је подсјетила да јој је један високопозиционирани странац рекао да су у БиХ у раскораку оно што је предвиђено Уставом и оно што је пракса.

- Тај странац ми је рекао да рјешења у БиХ нису уставна, али јесу законита. Ово је изазов за сваку политику и свакога ко има везе са правом. Ово је апсурд у земљи у којој ми живимо - навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, прича о децентрализованој БиХ је стварна зато што је Устав БиХ, односно Анекс четири Дејтонског мировног споразума предвидио високодецентрализовану земљу са високоаутономним ентитетима који су надлежни за стварни живот грађана на овим просторима.

Она је истакла да је у БиХ успостављен механизам координације да би се показало да ова земља може да функционише на тај начин, а не отимањем надлежности.

Цвијановићева је указала на то да у БиХ постоји озбиљна девијација, што на различите начине показује дефицит система.

- Најупечатљивији је тај који показује да Устав БиХ каже једно, а да је реалност нешто друго. Као резултат имате бројне агенције и установе на нивоу БиХ које нису правно утемељене када је ријеч о подјели уставних надлежности у БиХ. Над Републиком Српском је вршено правно насиље - нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла и да стратегија за рад над предметима ратних злочина показује како изгледа креирање правде, односно када се политички задата, унапријед припремљена матрица попуњава правосудним одлукама да би послужила касније за оно што се зову историјске читанке.

- Има фаза која је још опаснија од ОХР-а, а то је она у којој је ОХР нашао замјенску форму у Уставном суду БиХ, који никако не може да се одрекне страних судија - креира, умјесто да штити - каже Цвијановићева.

Она је упитала која то политичка мржња може бити важнија од Републике Српске.

- Не вјерујем да је тако - ако јесте онда смо у проблему. Вјерујем да у Републици Српској, у политикама институција и у политичкој вољи оних који гласају, овдје живе и раде, преовладава оно да не будемо наивни, да надвладамо ствари и заштитимо се - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да би Република Српска била много развијенија да није било разних санкција, да није трпјела бомбардовање, политичке и економске ударе.

- Највећи страх странаца је да ће политичке партије из Републике Српске неким случајем постићи политичко јединство - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да се у Информацији помиње и чињеница да власт на нивоу БиХ није формирана 13 мјесеци након избора.

- Бесмислено је имати изборе, а не спроводити изборне резултате. Мени је логично да онај ко је изгубио изборе није више на власти - истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је најопасније прихватити принцип према којем ће власт на нивоу БиХ бити формирана само онда када СДА буде у прилици да себи изабере партнера.

Цвијановићева је рекла да је прича о расколу у СДС-у добрим дијелом долазила из саме странке, те навела да странци могу да кажу кога унутра те политичке партије могу да узму за себе, а питање је једино да ли ће то бити прихваћено.

Повезане вијести:

Цвијановић: Били смо наивни јер смо вјеровали представницима међународне заједнице