latinica  ћирилица
11/11/2019 |  17:33 | Аутор: СРНА

Српска листа: Одбацивање гласова - политичка одлука

Српска листа оцијенила је да је данашња одлука Комисије за жалбе да поништи гласове Срба расељених са Космета у централну Србију политички мотивисана с циљем да им се не дозволи право да бирају ко ће заступати њихове интересе и борити се за њихов повратак, истичући да та одлука није правно утемељена.
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица) -
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица)

У саопштењу Српске листе подсјећа се да су гласови расељених увијек стизали на исти начин, али је овог пута очигледно да је потребно показати расељенима да нису добродошли на Космет и да као Срби могу рачунати да њихова права неће бити поштована.

- Обавјештавамо грађане да чак и са овим политичким насиљем Српска листа и даље има свих 10 мандата на основу демократски изражене воље српског народа и да је данашња одлука резултат политичких калкулација, чији је дио и шовинистичка фарса бројање гласова расељених Срба у скафандерима - додаје се у саопштењу.

Из Српске листе подсјећају да је Комисија за жалбе већ два пута одбила захтјеве за поништавање ових гласова и да су, након што је постало јасно да скоро сви ти гласови припадају Српској листи, у Приштини дошли на идеју да их пониште и тиме најстрашније прекрајају вољу бирача и то оних који су након насиља на Косову и Метохији расељени у централну Србију.

Комисија за жалбе донијела је данас одлуку да око 3.800 гласова који су стигли из централне Србије буде поништено и да се не рачунају у збирном броју гласова на изборима одржаним 6. октобра, саопштено је из Централне изборне комисије самопроглашеног Косова.

Комисија је прихватила жалбу коалиције НИСМА - Алијанса за ново Косово /Фатмир Љимај - Беџет Пацоли/ која је тражила да ови гласови буду поништени јер наводно нису допремљени путем поште, како закон налаже, већ службеним аутомобилом представника Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.