latinica  ћирилица
11/11/2019 |  18:48 ⇒ 22:44 | Аутор: СРНА

Цвијановић: У насртајима и ударима највише страдала Српска

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Народној скупштини да је у оквиру уставне структуре БиХ током насртаја и удара највише страдала Република Српска са својим овлаштењима, али исто тако са казнама којима су из тог периода највише били подвргнути људи из СДС-а.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Током скупштинске расправе о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, Цвијановићева је рекла да је нетачна прича опозиције како ништа у овој информацији не ваља зато што у овом документу постоје факти који су се дешавали у уставној структури у оквиру БиХ, а у оквиру тих насртаја и удара највише је страдала Република Српска.

Цвијаниовићева је навела да је у причи о етикетирању мало рећи кроз шта је све прошао СДС у том периоду.

- Није вама СНСД и ова Народна скупштина дала такву етикету, већ управо странци који су се вама бавили онако како су се бавили - истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да су многе ствари из ове информације на које реагује опозиција цитати који су факти из протеклог периода који се не могу занемарити.

- Хоћете да кажете да не требамо ми цитирати оно што каже Касим Трнка када су ту јасно постављени оријентири цијеле бошњачке политике према овој БиХ у којој она може бити добра само према њиховој мјери - додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је опозиција много пута током редовног мандата у Савјету министара говорила да не може да подржи неко питање у Сарајеву, да се ратификује неки споразум уз образложење да не желе да се Република Српска задужује.

- Сада када опозиција нема редован мандат, када је 13 мјесеци прошло од одржаних избора, прича како треба да се деблокира рад парламента БиХ да би помогао да дођу до кредитних средстава који су као битни за развој цијеле БиХ. То је лицемјерно - истакла је Цвијановићева.

Према њеном мишљењу, никакав новац не треба опозицији, то је само покриће да се горе деблокира дјелимично процес.

- Ми знамо шта иза тога стоји - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се не могу мијењати правила која дефинишу капацитет Републике Српске и не могу се сводити на нешто што је испод једне трећине, зато што је то удар на Републику Српску.

- Суштина наших институција је да остављамо што је могуће сређеније стање у једном неуставном стању у каквом живимо - навела је Цвијановићева.

Она је рекла да су нетачне тврдње опозиције да су протекли избори покрадени.

- Избори нису покрадени. Опозиција када губи изборе настоји да тражи измјене Изборног закона - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је упитала како је могуће да су избори покрадени када неко побиједи са 70.000 разлике гласова.