latinica  ћирилица
11/11/2019 |  19:48 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Космос на прагу пословног договора - производње филтера за пречишћавање ваздуха

Бањалучкo Привредно друштво Космос и руска компанија Крет постигли су споразум о могућој производњи филтера за пречишћавање ваздуха за домаће и ЕУ тржиште. Након анализе тржишта и прилагоћавања техничких могућности из Космоса најављују да би производња и отварање нових радних мјеста могло да почне наредне године.

Производња руских фотокаталитичких филтера за пречишћавање ваздуха једна је од најдјелотворнијих у чишћењу и дезинфикацији ваздуха од бактерија, вируса и других органских спојева. Користе се у стамбеним и пословним просторима, образовним и медицинским установама, производним постројењима и складиштима.

- Модел сарадње је такав да би се производња кућишта и електроничког дијела филтера радила у Космосу, док ће срце и сам филтер бити достављен из Русије. Ово је јединствена производња, а сличних уређаја таквог квалитета нема на европском тржишту - рекао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

Директор Космоса Душан Вјештица навео је да је разговарано о облицима сарадње, условима које треба да испуне обје компаније јер је ријеч о врло сложеном производу.

- Сигурно ће бити потребна и нова улагања. Овај пројекат се заснива на бази трансфера технологије, а уговором ће се дефинисати међусобна права и обавезе, а није искуључено ни да Крет инвестира у технологије за реализацију овог посла - нагласио је Вјештица.

Циљ пројекта јесте да осигура здравље становништва. Финансијска пројекција још није утврђена, а очекује се да први узорци филтера из Русије у Космос снигну почетком наредног мјесеца, а да у јануару или фебруару дође до трансфера технологије и почетка производње.

Замјеник генералног директора Крета Александар Митјушкин рекао је да се разматра план заједничке производње на територији Републике Српске и да се вриједност овог пројекта састоји у томе да се осигура здравље становништва, јер врши пречишћавање ваздуха од бактерија, вируса и других органских спојева.

- Драго нам је што је Влада Српске заинтересована за реализацију овог пројекта. Тренутно се дефинише вриједност овог пројекта, па ћемо цифре моћи да објелоданимо ускоро - каже Митјушкин.

Овај састанак резултат је меморандума који је делегација Владе Републике Српске крајем августа потписала у Москви са фирмом Ростех, у чијем се саставу налази и Крет.