latinica  ћирилица
12/11/2019 |  00:10 ⇒ 09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Новости: Самопроглашено Косово изгубило већину у УН

Самопроглашено Косово изгубило је већину у УН, пошто је Гана, као 16. земља, званично саопштила да повлачи признање његове "државности".
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San) -
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San)

Како наводе Вечерње новости у изадњу за уторак, 96 земаља и даље је уз Приштину, док 97 поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

Некадашњи амбасадор при ОЕБС-у Милован Божиновић каже за лист да се може очекивати да се процес повлачења признавања самопроглашеног Косова настави.

- Иако је ова дипломатска акција наше Владе код неког дијела посматрача у почетку изазивала невјерицу у њен успјех, показало се да су се неке земље, које иначе нису заинтересоване за збивања на Балакну, повеле за гласнијим дијелом међународне заједнице по питању Косова не улазећи у суштину ствари. Међутим, када им је разјашњено како је настао косметски проблем и када схвате да нешто слично може да се деси и њима, поготово државама на афричком континенту, долази до промјене курса - каже Божиновић.

Он је додао да би било "претјерано рећи да ће суспендовање признавања бити од кардиналног утицаја на рјешавање косовског питања", али оцјењује да да то "мијења атмосферу за разговоре, јер се у најмању руку чула и друга страна", што је "нови политички капитал Србије".