latinica  ћирилица
12/11/2019 |  13:31 ⇒ 14:27 | Аутор: РТС

Пољаци упутили званичну ноту Нетфликсу (ФОТО)

Прeмијер Пољске упутио је писмо компанији Нетфликс са захтјевом да се унесу исправке у недавно приказани документарни филм о нацистичким логорима.

Премијер Матеуш Моравјецки истиче да грографска карта у филму приказује распоред концентрационих логора унутар данашњих граница Пољске.

- Овим се Пољска погрешно представља као одговорна за логоре смрти, а зна се да је у ствари била окупирана у Другом светском рату од стране Њемачке, додаје Моравјецки.

У Нетфликсу су у изјави за Ројтерс истакли да су свјесни контроверзи у вези овог документарца.

Нацистичка Њемачка напала је Пољску 1939. године, што је означило и почетак Другог свјетског рата. Нијемци су на окупираним територијама градили концентрационе логоре, укључујући и злогласни Аушвиц, у којима је убијено више милиона прогнаних, углавном Јевреја.

Пољски премијер је у писму Риду Хејстингсу, генералном директору компаније Нетфликс, навео да је важно „одати пошту жртвама и сачувати истину о Другом светском рату и холокаусту“, али оптужује Нетфликс да су „поједина дела“ која су приказали „изузетно нетачна“ и „историјски ревизионистичка“.

Моравјецки је уз писмо приложио и карту Европе с краја 1942. године, као и налог Витолда Пилецког, који је добровољно био затворен у Аушвицу и који је пошто је успио да побјегне, писао о својим искуствима.

- Верујем да је та страшна грешка почињена ненамјерно -  додао је Моравјецки.

Прошле године у Пољској је уведен закон који кажњава сваки облик повезивања Пољске са злочинима које је починила нацистичка Немачка. Међутим, под притиском међународне заједнице, морали су да избаце одредбу да ће починиоци бити кажњени са три године затвора.

Током окупације већи дио јеврејског становништва Пољске готово је уништен. Познато је, поред тога, да је било звјерстава које су сами Пољаци починили над Јеврејима и другим цивилима током, али и послије рата.