latinica  ћирилица
12/11/2019 |  14:38 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Дрвар: До краја године отварање новог погона Јумка (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да интензивна реконструкција објекта новог производног погона Јумка у Дрвару гарантује да ће до краја године бити отворен и запослити 100 радника.

- Ово је у оваквим условима важна вијест не само за Дрвар, већ за цијелу БиХ, поготово јер видим расположење да се ови радови на вријеме заврше - рекао је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу, министру одбране Александру Вулину и Србији, која тиме показује пажњу према српским повратницима и општинама у Федерацији БиХ.

Реконструкција хале у којој ће бити смјештен погон Јумка (Фото: РТРС)

- Влада Србије је већ уплатила милион КМ помоћи Дрвару за рјешавање инфраструктурних и комуналних проблема, Влада Српске ће ускоро уплатити 200.000 КМ за одржавање вртића - рекао је Додик.

Додик, који је данас разговарао у Дрвару са начелницом те општине Душицом Рунић, рекао је да не постоје отворени проблеми за завршетак радова на новом објекту Јумка.

Састанак Додика и Вулина у Дрвару  (Фото: РТРС)

- Надам се да ћемо овај објекат отворити до Нове године заједно са руководством Србије, које ће предводити Александар Вучић. Надам се да ћемо тада заједно са челни људима Дрвара промовисати овај успјех који ће значити повратницима - рекао је Додик.

Он је навео да кантоналне власти покушавају да потпуно развласте српске локалне заједнице у ФБиХ.

Додик и Вулин обилазе градилиште (Фото: РТРС)

- То даје мале шансе да се може утицати на битне одлуке, али не спречава наше људе који живе овдје да се окупе, организују кроз изборни и политички систем и овладају локалном извршном влашћу. Сада имамо полуге којима можемо да дјелујемо и то ћемо чинити и у другим локалним заједницама попут Грахова, Гламоча и Петровца. Српска и Србија остају посвећене да учине све што је могуће да се српском становништву у ФБиХ помогне на сваки начин, па и отварањем производних погона, као и да им се тиме каже да нису заборављени - поручио је Додик.

Вулин је рекао да га је предсједник Србије замолио да обиђе радове на објекту новог производног погона Јумка у Дрвару, те да ће Вучићева ријеч бити испоштована и да ће погон бити отворен до Нове године.

- Сви Срби, гдје год да живе, треба да знају да ће Србија увијек бринути о њима - истакао је Вулин.

Радове на новом објекту Јумка обишло је руководство Дрвара, министар одбране Србије Александар Вулин, делегати СНСД-а у Дому народа Парламента БиХ међу којима је био и Никола Шпирић, генерални директор Јумка Бранислав Трајковић, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч и начелници српских општина у Федерацији БиХ.

РТРС/СРНА