latinica  ћирилица
12/11/2019 |  16:38 | Аутор: СРНА

Кошарац: Звиздић нема легитимитет за дефинисање спољне политике

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да ни предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић ни Савјет министара немају уставни легитимитет за дефинисање спољне политике БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Устав БиХ јасно и прецизно каже да Предсједништво дефинише спољну политику БиХ - рекао је Кошарац, коментаришући Звиздићеву изјаву да је веома тешко говорити о "мини Шенгену" и да БиХ није спремна да учествује у било којој иницијативи или споразуму, јер би то могло имати "негативне посљедице на даљи пут БиХ према чланству у ЕУ".

Истичући да је Звиздић изашао из оквира Устава БиХ, Кошарац је констатовао да претходних неколико година, захваљујући СДС-у и ПДП-у, није било адекватног супротстављања политикама Дениса Звиздића у Савјету министара. 

- Из аспекта таквог поданичког односа СДС-а и ПДП-а према политикама Звиздића и СДА данас имамо ситуацију да Денис Звиздић може да говори у функцији предсједавајућег Савјета министара и функцији предсједавајућег Представничког дома - рекао је Кошарац.

Када је у питању оцјена предсједника СДС-а Мирка Шаровића да усвојени закључци Народне скупштине Републике Српске "нису одговорили сврси", односно да нису плод заједничког дјеловања свих посланика у Скупштини, Кошарац је изразио жаљење што постоји политичар из Српске који се на такав начин односи према њеним институцијама. 

- Жао ми је што постоји политичар из Републике Српске који се на такав начин односи према вољи народа у Српској. Народна скупштина је воља народа Српске - рекао је Кошарац.

Он је истакао да ово показује да је политика СДС-а, Шаровића и неких других усмјерена ка дерогирању институција Републике Српске и њеног уставног капацитета. 

- То је врло транспарентно рекао, потврђујући издајничку политику и политику додворавања политичким структурама из Федерације БиХ - рекао је Кошарац, наводећи да је Народна скупштина закључке који су у интересу грађана и Републике Српске донијела у складу са Уставом, законом и пословником.

Према његовим ријечима, овакве квалификације немају велики домет и прије свега говоре о потреби Шаровића да се "додвори онима који су га изабрали 2014. године у власт и који га и данас одржавају у политичком животу, а то су, прије свега, дио међународне заједнице и Бакир Изетбеговић".

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ оцијенио је да најаве из СДС-а да би посебна сједница Представничког дома у вези са њиховом иницијативом за промјену пословника могла бити одржана крајем новембра показује синхронизовано дјеловање СДС-а и СДА. 

- Звиздић ће бити одсутан јер иде у Америку и очигледно се тражи термин да СДС и ПДП поднесу захтјев за посебну сједницу онда кад он слети на сарајевски аеродром. Мислим да то потврђује да све ово око пословника јесте активност коју је осмислила СДА, а извођач радова су СДС и ПДП - закључио је Кошарац.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске донијела закључак и позвала све представнике из Српске да не учествују у измјенама пословника било које институције прије него се о томе обави шира расправа у институцијама Републике Српске.

Истичући да су закључци Народне скупштине обавезујући за све представнике из Републике Српске, Кошарац је оцијенио да СДС и ПДП воде политику игнорисања тих ставова. 

- Једино реално јесте да СДС и ПДП повуку приједлог промјене пословника - закључио је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.