latinica  ћирилица
12/11/2019 |  16:43 | Аутор: БЕТА

Пала Влада Молдавије

Молдавска влада је пала пошто је изгубила гласање о повјерењу у парламенту.
Премијерка Маја Санду у парламенту (Фото: oficial.md) -
Премијерка Маја Санду у парламенту (Фото: oficial.md)

Премијерка Маја Санду и њена владајућа коалиција су добили повјерење само 38 од 101 посланика.

Парламентарне странке сада имају три мјесеца да оформе нову владајућу већину, а ако у томе не успију, ићи ће се на пријевремене изборе.

Молдавија је једна од најсиромашнијих држава Европе, под теретом корупције и политичке нестабилности. Та земља је стратешки важна и за запад и за Русију откако је 1991. прогласила независност од Совјетског савеза.

Односи између проевропске коалиције АЦУМ, коју предводи Маја Санду, и проруских социјалиста, који су заједно чинили владајућу коалицију, погоршани су због премијеркиног плана да преузме контролу над именовањем врховног државног тужиоца, за шта Санду тврди да је кључ у борби против корупције. Социјалисти су жељели да тужиоца бира специјална комисија.

Неколико стотина присталица Маје Санду је демонстрирало испред парламента, али није било насиља.

- Данас није издана само влада која штити интересе народа него и сваки грађанин који се надао да ће правда ускоро бити задовољена и његов живот бити бољи - навела је Маја Санду на Фејсбуку.

Маја Санду је у говору прије гласања о повјерењу похвалила антикорупцијско дјеловање своје владе али и рекла да кратко вријеме које је имала на располагању није довољно за веће промјене.

- Економска ситуација је лошија само за оне који су обуставили своје корупционашке шеме. Грађани нису очекивали чуда у року од пет мјесеци. Они разумију и цијене одговорну владу, сачињену од искрених министара који су преузели функције да би побољшали животе људи - рекла је Маја Санду.

Она је на премијерску функцију дошла у јуну.