latinica  ћирилица
12/11/2019 |  18:00 ⇒ 13/11/2019 | 08:02 | Аутор: РТРС

До краја године у Дрвару 100 нових радних мјеста; Србија брине за све Србе

У Дрвару ће 20. децембра бити отворен погон Фабрике за производњу текстила Јумко из Врања, као помоћ Србије, најављена након посјете предсједника Александра Вучића у септембру.

Вриједност инвестиције је милион марака, а у погону ће бити запослено 100 радника. Постројење у изградњи обишли су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и министар одбране Србије, Александар Вулин. Они су посјетили и породицу једне од будућих радница.

Отварању погона Јумка радују се многе Дрварчанке, јер ће напокон добити прилику за запослење. Новка Бајић, мајка троје дјеце и супруга ратног војног инвалида, на посао је чекала 11 година.

- Једанаест година сам на бироу и ово ми значи све. Ово је нови почетак. До сада није било прилика за посао, поготово за жене, јер је већина запослених у дрвној индустрији која је овдје најзаступљенија - рекла је Бајићева.

Ову повратничку породицу подржали су српски члан Предсједнишва БиХ и министар одбране Србије.

- Породица Бајић се међу првима вратила овдје и то говори о њиховој одлучности да се одрже на овом простору - рекао је Додик.

Вулин је додао да српски народ увијек може да рачуна на подршку Србије.

- Србија је ту да брине о сваком Србину, без обзира гдје он живи - додао је Вулин.

Након састанка са руководством општине, Додик и Вулин обишли су халу, чија је реконструкција у току, у којој ће бити смјештен погон Јумка.

Званично отварање погона заказано је за 20. децембар. За 100 радника који буду одабрани на конкурсу, биће организована обука.

- Обуку тих људи вршиће наши инжењери и технолози, У дрвару ће бити три мјесеца. Такођше, људи из Дрвара долазиће у Врање, и та обука трајаће годину дана - рекао је Бранислав Трајковић, директор Јумка.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић каже да у Дрвару већ годинама не постоји довољан број радних мјеста.

- Предсједник Вучић, заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, препознао је овај проблем и ми захваљујемо за сву подршку - додала је Рунићева.

Влада Србије учиниће све да број запослених у дрварском погону Јумка буде и већи, каже Вулин. Већ је уплатила милион марака помоћи општини, за рјешавање комуналних и инфраструктурних проблема.

- Влада Републикев Српске ће у четвртак или петак уплатити 200 хиљада марака за одржавање вртића коју смо обећали раније. Тако да, уз сву помоћ коју смо пружали раније, долазимо до једног новог квалитета, а то је отварање радних мјеста. Ово што је овдје отворено 100 радних мјеста, није вијест само за Дрвар. У оваквој ситуацији то је ударна вијест за читаву БиХ - поручио је Додик.

Подршка Српске и Србије, како кажу Срби повратници, осим охрабрења, доноси и наду да је, упркос проблемима, опстанак на вјековним огњиштима - могућ.