latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:10 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Добој: Оснивачка скупштина ПДП 1999.

У Добоју је вечерас основана партија ПДП 1999-те. Нову партију са истомишљеницима основао је дугогодишњи предсједник добојског ПДП-а Синиша Ђорђевић, који није нашао заједнички језик са челницима ПДП-а и политиком коју воде.

Док једни сматрају да је то почетак цијепања ПДП-а, из ове странке поручују да цијепања нема.

Иницијатори и оснивачи нове Партије демократског прогреса, из Добоја најављују ширење нове странке и на друге општине и градове. За сада ће покривати ову изборну јединицу, а очекују да им се прикључе и други општински одбори незадовољни политиком ПДП-а. Не откривају, који би то општински одбори могли бити , али кажу да у многима влада незадовољство, јер се ПДП, како тврде, претворила у партију аутократа. У ПДП-у кажу да од велике приче нема ништа, већ да је ријеч о незадовољним појединцима.

Није ово од јуче - каже Синиша Ђорђевић. Криза је почела прије годину, а кулминирала уочи Сабора ПДП-а, када је распуштен Градски одбор у Добоју. Партија, коју је у овом граду водио 20 година, одступила је, каже, од основних принципа због којих је и основана - да помири двије непомирљиве струје, СНСД и СДС.

- Тај ПДП из којег ми сада излазимо је у ствари постао приљепак СДС-у, а исто тако без јасне идеје водиље како то да ми сад требамо помирити ова два супротстављена блока. То је само један од разлога због којих се ПДП у Добоју цијепа на двије странке, а уз постојећи, оснива и ПДП 1999-те - рекао је Ђорђевић.

Повјерник ПДП-а за Добој и члан Предсједништва ПДП Републике Српске Слободан Васиљевић сматра да је ово далеко од цијепања.

Фото: РТРС

- Будите увјерени, генерално ово је демократско друштво, свако има право да се организује на начин како он сматра - додао је Васиљевић.

До распуштања ПДП-а у Добоју дошло је након што поједини чланови странке нису испоштовали одлуку партије да у овом граду дјелују опозиционо. За то су добили и подршку предсједника Бранислава Бореновића, али не и оснивача добојског огранка.

- Имао сам доста контаката с Бореновићем, а искрено да вам кажем у старту нисам био за то да он буде предсједник партије. Сада то могу отворено рећи. Сматрао сам да он није довољно вјешт да се бави политиком на начин како се треба водити политика у Српској и то се показало тачним. Нису способни да одговоре задацима у којима се налази Српска, а то је кључ приче - рекао је Ђорђевић.

Васиљевић је истакао на констатацију да врх партије није дорастао да води партију, рекао је је ПДП имао сабор прије мјесец и по дана и да је Бореновић добио повјерење од великог броја људи на сабору да још један мандат води ПДП.

Бореновић није желио да разговара о овој теми, а онима који оснивају нову ПДП пожелио срећу. Ко ће више среће имати биће познато већ наредне године, када и једни и други полажу тест пред грађанима, на локалним изборима.