latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:17 | Аутор: СРНА

Дачић: Погибија српског амбасадора у Либији нема везе са трговином оружја

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да погибија амбасадора Србије у Либији Оливера Потежице и двоје службеника амбасаде Слађане Станковић и Јовице Степића немају никакве везе са трговином оружја.
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ивица Дачић (фото: Sputnik / Radoje Pantović)

Дачић је оцијенио да су наводи да је њихова погибија повезана са трговином оружјем неистине усмјерене против интереса и угледа Србије.

- По ко зна који пут желим да демантујем неистине које свакодневно лансирају представници опозиције, у овом случају Мариника Тепић. Амбасадор Потежица је погинуо у саобраћајној несрећи у Тунису, а двоје наших службеника су настрадала приликом америчког бомбардовања терористичко-криминалног кампа у којем су држали отете дипломате у Либији - навео је Дачић.

Он је истакао да Србија никада није била упозорена ни од једног међународног тијела које се бави контролом трговине оружјем, за земље које се налазе на црној листи.

- Ријеч је о још једној лажи која је усмјерена не само против предсједника Александра Вучића и Владе Србије, већ и против интереса и угледа Србије - истакао је Дачић за Танјугу.

Потпредсједник опозиционе Странке слободе и правде Мариника Тепић данас је поновила тврдње да страдање двоје службеника Амбасаде Србије у Либији, као и амбасадора Оливера Потежице имају везе са "трговином оружјем највишег државног врха".

Везиста у Амбасади Србије у Либији Слађана Станковић и возач Јовица Степић отети су у новембру 2015. године, а погинули почетком 2016. у америчком бомбардовању кампа "Исламске државе" у либијском граду Сабрати.

Амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица преминуо је у мају 2017. године у болници у Тунису од повреда које је задобио у саобраћајној несрећи.