latinica  ћирилица
13/11/2019 |  08:01 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Састанак о оснивању Јавне установе "Парк природе Уна"

За данас је у Новом Граду заказан састанак начелника ове и општина Козарска Дубица, Крупа на Уни и Костајница о оснивању Јавне установе "Парк природе Уна", најављено је из кабинета начелника општине Нови Град.
Ријека Уна - Фото: РТРС
Ријека УнаФото: РТРС

Влада Републике Српске донијела је у септембру одлуку о проглашењу Парка природе "Уна" који се простире на подручју ове четири општине.

Одлуком је предвиђено да ће за управљање Парком природе "Уна" четири општине основати јавну установу са сједиштем у Новом Граду, у складу са процедурама прописаним законом којим се уређује систем јавних служби и законом о локалној самоуправи.

Предвиђено је и да се заштита, коришћење, управљање и развој парка природе спроводи на основу плана управљања који је управљач дужан да у року од двије године припреми и достави министарству надлежном за заштиту животне средине ради упућивања на усвајање Влади Републике Српске.

Одлуком је дефинисано и да се до доношења плана управљања, заштита и управљање парком природе спроводи на основу програма за спровођење мјера управљања, који је управљач дужан да донесе у року од шест мјесеци од дана ступања на снагу ове одлуке.

Претходно је потребно прибавити мишљење Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа и сагласност министарства надлежног за заштиту животне средине.

Предвиђено је и да ће управљач у року од годину дана од дана доношења одлуке донијети правилник о унутрашњем реду и чуварској служби.