latinica  ћирилица
13/11/2019 |  09:39 ⇒ 09:41 | Аутор: РТРС

Храм Светог Димитрија у Акрону прославио своју Крсну славу

Храм Светог Димитрија у Акрону и ове године прославио је своју Крсну славу, саопштено је из Епархије источноамеричке СПЦ.
Прослава крсне славе Храма Светог Димитрија (Фото: easterndiocese.org) -
Прослава крсне славе Храма Светог Димитрија (Фото: easterndiocese.org)

Саопштење преносимо у цијелости:

Будући да наш народ у дијаспори, у борби за егзистенцију, није у прилици радним данима похађати Света богослужења, овогодишња храмовна слава у Акрону , прослављена је 10.новембра, у недјељу.

Свештеници у одеждама, дјеца са букетом цвећа и верни народ топлог срца, на вратима храма дочекао је свог Архипастира и оца, Преосвећеног Иринеја, Епископа источноамеричког.

Након уласка у предивно сређени храм, Епископ Иринеј, заједно за свештенослужитељима одслужио је Свету Архијерејску Литургију.

По прочитаном Јеванђелском зачалу, Епископ је богонадахнуто из дубине срца и душе протумачио зачало .

Велики број верника се причестио, што је посебно допринело Евхаристијској радости.

По заамовној молитви, Епископ и присутни су изашли у порту храма, како би се осветио новоподигнути споменик посвећен свима из рода српског, невино пострадалима за чија се гробна места не зна и за све оне за које нема ко да се помоли и прислужи свеће.

По уласку у храм освештани су и благословени славски дарови припремљени од стране кумова славе.

Свечана трпеза љубави припремљена је по подељеном благослову у храму.

Овогодишњи кумови су Горан и Вања Зорић.

За сљедећу годину, за кумове су се пријавили Слободан и Слађана Маринковић.

У току банкета Епископ је својим граматама  одликовао следеће заслужене појединце : Гералдин Остић, Мајкла Остић, Милорада Јовића, Миодрага Станковића  а господина Мариа Јокића, који је израдио споменик, захвалницом црквене општине.

У свом поздравном говору у току банкета отац Драган Гороњић  захвалио Епископу на данашњој посјети и благословима  те говорио о подвизима и жртвама нашег српског народа, у току ратова, па чак и оних Срба који су прије 100 година дошли у Акрон те у тешка времена за Србе одлучили да бродовима крену ка отаџбини и стану у страну немоћног српског народа, међутим многи од њих никада нису стигли до Србије, јер су им бродови потопљени, а тијела нестала. Да их Црква Божија није заборавила, напоменуо је отац Драган, сведочи и подизање споменика који је епископ Иринеј осветио, а који је подигнут у част управо ових храбрих људи, чија се имена не знају.  У току свог говора отац Драган је читао и разне текстове и одломке који су свејдоци страдања нашег народа кроз историју. Он је напоменуо да овај догађај чини потпунијим и чињеница да се налазимо у години када наша Света Црква слави осам вијекова своје аутокефалије. Такође, домаћин се осврнуо и на дјела и живот Светог Димитрија, који својим животом оставља неизбрисив траг и примјер свима нама који се зовемо Христова дјеца.

Епископу Иринеју, као домаћину свих парохија наше Епархије, али и као добром оцу који брине о својој дјеци, у знак пажње и благодарности на ову канонску посјету отац Драган је подарио предивне инсигније, Крст и Панагију.

На крају све присутне поздравио је и Владика Иринеј. Он се свима захвалио што помажу живот и дјело ове уређене црквене заједнице, чија дела су видна и не могу се никако и никада сакрити. Владика је такође емотивно говорио о животу Светог Димитрија и поштовању његовог култа код Срба, који је пренесен кроз велике и дивне просветитеље Кирила и Методија. Преосвећени Епископ је позвао све вјернике ове парохије да и даље помажу свом свештенику на изграђивању ове заједнице, како би са поносом сви могли рећи да су дјеца Светога Саве, који је нашој Цркви даровао највећи дар - аутокефалност, коју ове године славимо по 800-ти пут.

У склопу прославе храмовне славе одгледан је и филм Тихи кутак Христов (о Светом Мардарију) режисера Радисава Јеврића а у продукцији манастира Острог.