latinica  ћирилица
13/11/2019 |  09:45 ⇒ 10:54 | Аутор: Б92

Хонг Конг на ивици колапса (ВИДЕО)

Хонг Конг се данас припрема за нове сукобе јер антивладини демонстранти већ трећи дан за редом планирају да парализују дијелове азијског финансијског чвора. Због тога ће дијелови јавног превоза, школе и многа предузећа бити затворени након ескалације насиља које се очекује.

Полиција је испалила сузавац док су активисти палили возила, бацали бензинске бомбе у полицијску станицу и воз у подземној жељезници и провалили у тржни центар, преноси Ројтерс.

Нови сукоби избили су дан након што је полиција пуцала на једног учесника протеста, док је један човјек посут бензином и запаљен, што је међу најгорим насилним инцидентима у Хонг Конгу у посљедњих неколико деценија, преноси Глас Америке на српском.

Више од хиљаду демонстраната, многи са маскама, протестовало је други дан заредом у финансијској четврти, а блокирани су и путеви око неких од највиших солитера у граду и најскупљих некретнина.

Након што су протести завршени, полиција је испалила сузавац на демонстранте који су одбили да се разиђу, а ухапшено је и више од десет особа, преноси АП.

Многе подземне и жељезничке станице затворене су након сто су демонстранти блокирали путничке бродове и напали возове.

Настава је обустављена на универзитетима, а родитељима је савјетовано да не пуштају дјецу напоље.

Полиција је саопштила да су маскирани "бунтовници" починили "лудачка" дјела, да су бацали ђубре и бицикле на пругу подземне жељезнице и возове, као и да су паралисали саобраћај у бившој британској колонији.

На једном видео снимку, активисти са надвожњака бацају тешке објекте на аутомобиле.

- Наше друштво је гурнуто на ивицу потпуног колапса - саопштио је на конференцији за новинаре високи полицијски званичник Конг Винг-цунг, алудирајући на дводневно насиље.

Сукоби су избили и на неколико других мјеста, код Градског и Кинеског универзитета, гдје су учесници протеста бацали Молотовљеве коктеле и цигле на полицију. Полицајци су испалили сузавац и гумене метке на демонстранте.

Студенти у шљемовима и гас маскама подигли су и барикаде око Градског универзитета, док су активисти поставили цигле и Молотовљеве коктеле на мостове и друге прилазе.

Демонстранти протестују од јуна због, како вјерују, мијешања Пекинга у слободе које су грађанима Хонг Конга гарантоване у оквиру правила "једна земља, два система", успостављеног послеиј повратка кинеске управе 1997. године.

Незадовољство демонстраната подстакле су и оштре полицијске мере, усмјерене против учесника протеста. Кина демантује оптужбе и тврди да западне земље, међу којима и Британија и Сједињене Државе, подстичу немире. Вашингтон је у понедјељак осудио "неоправдану употребу смртоносне силе" у Хонг Конгу и позвао полицију и цивиле да раде на смиривању ситуације.