latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:02 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Гламочак: Закључци Народне скупштине неспроводиви

Члан Предсједништва СДС-а Недељко Гламочак оцијенио је да ниједан закључак који је усвојен на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске не одражава политичко јединство у Српској, већ треба да служи у дневнополитичке сврхе странака које су их креирале.
Недељко Гламочак (Фото: b1info.ba) -
Недељко Гламочак (Фото: b1info.ba)

- Закључци су неискрени, конфузни и неспроводиви. Циљ ове сједнице био је заштита Владе Српске и политике лажног патриотизма СНСД-а. Није постојала искрена воља СНСД-а за српским јединством на посебној сједници Народне скупштине, те је једини повод за њено одржавање била немогућност СНСД-а да формира Савјет министара. Скупштина је претворена у ријалити - навео је Гламочак у писаној изјави која је медијима достављена из СДС-а.

Он истиче да је посљедња слична сједница резултирала држањем у ладици одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ скоро двије године, без објављивања у "Службеном гласнику", да би на крају била повучена.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је на посебној сједници Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске у којој се наводи да институције Српске имају обавезу да инсистирају на досљедном спровођењу Дејтонског мировног споразума, нарочито Анекса четири - Устава БиХ.

Посланици су усвојили Закључке у којима се, између осталог, истиче да Народна скупштина одбацује све акте који су противуставни и нису у складу са Дејтонским споразумом.