latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:37 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Договорени технички детаљи оснивања ЈУ "Парк природе Уна"

На састанку представника општина Нови Град, Костајница, Дубица и Крупа на Уни, одржаном данас у Новом Граду, договорене су техничке активности у вези са оснивањем јавне установе /ЈУ/ "Парк природе Уна".

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да ће у Новом Граду бити сједиште ове установе која ће функционисати у четири општине чијом територијом се простире Парк природе "Уна".

- Свака од општина у вези са тим треба да донесе одлуке. Надамо се да ће процедуре бити завршене до марта, како би се могле примијенити све мјере заштите ријеке Уне. Наравно да је општина Нови Град највише заинтересована због намјера Хрватске да у сусједној општини Двор прави одлагалиште и складиште радиоактивног отпада - рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, данас су договорени технички детаљи у вези са оснивањем ове јавне установе.

- Свака општина ће на сједници Скупштине општине донијети одлуку о оснивању јавне установе, након чега ће између општина бити потписан споразум о регулисању међособних права и обавеза, а затим ће бити изабран управни одбор и руководилац - рекао је Дрљача.

Влада Републике Српске донијела је у септембру одлуку о проглашењу Парка природе "Уна" који се простире на подручју ове четири општине.

Одлуком је предвиђено је да ће за управљање Парком природе "Уна" четири општине основати јавну установу са сједиштем у Новом Граду, у складу са процедурама прописаним законом којим се уређује систем јавних служби и законом о локалној самоуправи.

Повезане вијести:

Хрватска да не одлаже нуклеарни отпад у Парку природе Уна