latinica  ћирилица
13/11/2019 |  14:43 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Прочитан исказ свједока о тортурама над Србима у Орашју

На суђењу десеторици припадника ХВО-а за злочине над Србима у Орашју, прочитана су два исказа преминулог свједока Тужилаштва БиХ Недељка Марића у којима је свједочио о тортурама којим су били изложени Срби заробљени током протеклог рата у логорима у Доњој Махали и Средњошколском центру у Орашју.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Током саслушања у Центру јавне безбједности /ЦЈБ/ Добој 13. марта 2009. године, рекао је да су 11. јуна 1992. два припадника ХВО-а одвели њега и супругу у Средњошколски центар у Орашју, додајући да су тада приведени сви Срби који су били у том граду.

Марић је изјавио да је већ тада било око 150 затвореника, с тим да су Српкиње удате за муслимане или Хрвате одмах пуштене кућама.

Он је навео да је до 8. августа 1992. године, када је пребачен у Доњу Махалу, био окружен измученим, испребијаним и болесним српским заробљеницима који су били препуштени на милост и немилост стражарима који су их чували.

- На једној страни дворане били су издвојени Срби из Букове Греде, који су свакодневно одвођени у Доњу Махалу, а враћали се изубијани, модри, крвави. Једног логораша из Букове Греде нашли смо објешеног у купатилу. Мислим да су га они убили, па објесили, да изгледа као самоубиство - рекао је Марић.

У исказу је навео да су припадници ХВО-а посебно мучили "Јанка из Приједора због логора 'Омарска`".

Према његовој изјави, једна од заробљених жена које су свакодневно мучене и силоване, преминула је због обилног крварења.

У овом исказу, Матић је рекао да је са 70 Срба пребачен у Доњу Махалу, гдје су их највише мучили и тукли Пера Винцетић и војни полицајци чији су надимци Таре, Ракијица, Кеми, Амазонка. Један логораш је, како је навео, био кастриран, а након размјене је преминуо.

- Одвођени смо и на копање ровова. Тада су погинули један ветеринар и млађи мушкарац из Букове Греде, а било је више рањених. Ја сам био рањен у руку и након лијечења у болници у Винковцима, поново сам враћен у Доњу Махалу, одакле сам крајем децембра 1992. године размијењен - навео је Марић.

У исказу који је дао ЦЈБ-у Добој 25. јануара 2013. године свједок је рекао истражиоцу да је за Кемија, којег је као стражара упознао Доњој Махали и са којим није имао проблема, од других чуо да је злостављао затворенике.

Он је изјавио да му није познато да је неко с именом Мирко Јурић био у Доњој Махали, а потврдио да је свакодневно виђао Перу Винцетића који је био претпостављени војним полицајцима.

Данашње рочиште почело је саслушањем свједока Тужилаштва, Владимира Блажановића, бившег припадника 104. бригаде ХВО-а која је држала линију одбране од насипа на Сави до Брвника.

Он је рекао да је у том дијелу, због великих губитака, на копању ровова и траншеја укључена инжињеријска јединица у којој је на утврђивању линије било ангажовано старије домицилно хрватско становништво, од којих је знао већину.

- Након пада Брода, Дервенте и Оџака дошла је наредба о `радњама одбране из нужде`, што је значило да се сви ставе на располагање. Тако је са домицилним становништвом радило мало Срба из Орашја који су остали на том подручју - рекао је Блажановић.

Свједок је објаснио да су Срби радили у Гребницама на другој линији одбране, која је била на око 100 метара од непријатеља, те да су неки рањени од "испаљивања минобацачке гранате с друге стране".

Он је изјавио да није био у прилици да сазна гдје су тачно били ти људи, те да не зна до када су кориштени за извођење радова.

Свједок је потврдио да је оптужени Марко Блажановић био помоћник команданта за обавјештајне послове.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а, те војне и цивилне полиције у Орашју.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Наставак суђења заказан је за 20. новембар.