latinica  ћирилица
13/11/2019 |  16:55 | Аутор: СРНА

Бјелица: Oдбацити бонска овлаштења, неопходно српско јединство

Начелник општине Соколац Милован Бјелица подржао је закључак Народне скупштине Републике Српске да задужи Владу да донесе закон и рехабилитује све жртве несутавног понашања високих представника у БиХ, нагласивши да је у вези с тим требало да буде постигнуто српско јединство.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

- Та такозвана "бонска овлашћења" била су механизам за урушавање Дејтонског споразума, за наметање разних одлука, смјее људи који су у потпуности поштовали изворни Дејтонски споразум и који су се 100 одсто придржавали потписа на том споразуму - рекао је Бјелица.

Напоменувши да без обзира на то што је Управни одбор Савјета за провођење мира одбацио закључке Народне скупштине Републике Српске, Бјелица је указао да је велика ствар и веома је битно да наш народ и наша Република дају бар моралну сатисфакцију свима који су претрпјели антидејтонско дјеловање високих представника.

Бјелица је нагласио да би сви који су били на удару незаконитих, неуставних и антидејтонских одлука високих представника требало да реагују, јер такозвана "бонска овлашћења" немају никакво утемељење и кориштена су за политички обрачун са појединцима и институцијама.

- Први сам из СДС-а који је 7. марта 2003. године то осјетио на својој кожи. Тада сам био на позицији предсједника Скупштине града тадашњег Српског Сарајева, директор Дирекције СДС-а и предсједник Градске организације СДС-а. Тог дана добио сам телефонски позив од високог представника Педија Ешдауна који ме обавијестио да је донио одлуку да ме смијени са свих функција због, како је рекао, антидејтонског дјеловања и помоћи лицима оптуженим од Хашког трибунала -  подсјетио је Бјелица.

Он је додао да те оптужбе нису имале никакве везе са истином нити су имале правно утемељење.

Бјелица је додао да није имао право на рад, здрвствено и пензионо осигурање и да је то трајало скоро 10 година, оставивши велике посљедице како на њега тако и на његову породицу и пријатеље.

Коментаришући чињеницу да закључци Народне скупштине Српске којима се одбацују сви акти који су противуставни и нису у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ нису једногласно усвојени и да није постигнуто српско јединство, Бјелица је подсјетио да је он увијек заступао политику заједничког наступа и када је ријеч о међународној заједници и када је ријеч о Сарајеву.

- Не морамо ми бити у неким коалицијама и савезима, грлити се и љубити између себе. Зато и постоје различите партије јер имају различита мишљења о неким стварима, али када је ријеч о оваквим питањима као што су били на посебној сједници мора постојати јединство. Да постоји јединство, теже би се високи представници одлучивали да доносе неке мјере - истакао је Бјелица.

Он је нагласио да ако БиХ мисли у Европу, а огромна већина грађана Републике Српске је опредијељена за Европу и ЕУ, сигурно је да са оваквим овлашћењима високих представника и уопште са његовим боравком у БиХ не може ићи.