latinica  ћирилица
14/11/2019 |  08:40 ⇒ 13:33 | Аутор: Index.hr

Венеција проглашава ванредно стање (ВИДЕО)

Италијанска Влада прогласиће данас ванредно стање због природне катастрофе у Венецији. Циљ је што бржа мобилизација средстава како би се избјегао нестанак једног од најљепших градова свијета.

Ниво мора зауставио се на 77 центиметара, што је далеко од јучерашњих 1,87 метара који нису виђени већ 53 године.

- Катастрофа која је погодила Венецију ударац је на срце наше земље. Тешко је гледати тако погођен град, његову умјетничку баштину која је у опасности, комерцијалне активности на кољенима - рекао је италијански премијер Ђузепе Конте који је дошао у град.

Процедура која даје Влади "посебна овлаштења и средства"

Данас послијеподне ће се у Риму састати Влада како би прогласила ванредно стање због природне катастрофе за зону Венеције, што је процедура која властима даје "посебна овлаштења и средства" како би што прије дјеловала.

- Спремни смо упутити прва средства - рекао је Конте. Објаснио је да ће прије тога учествовати у састанку венецијанских локалних власти како би се размотриле штете и припремила рјешења.

Пораст нивоа мора у сриједу, у комбинацији с ударима вјетра и кишом, потопио је готово читав град. Гувернер региона Лућа Заја говори о 80 одсто. Један седамдесетогодишњак погинуо је због струјног удара.

Прекид струје у читавом граду

Море је превртало гондоле, избацивало вапорете на обалу, поплавило продавнице, барове, ресторане и узроковало прекид струје у читавом граду. Стотине туриста морале су до својих хотела газити кроз воду понекад дубоку до кољена. Ангажовано је 160 ватрогасаца који су имали 400 интервенција.

Најгоре поплаве 1966. године

Најгоре поплаве у Венецији у новије доба забиљежене су 1966. године када је плимни талас дошао до 194 центиметра.

Град који броји 50.000 становника сваке године прима око 36 милиона туриста, од којих је 90 одсто странаца.

- У питању је будућност Венеције, више се не може овако живјети. Потребна је безбједност како би се овдје живјело. И наш међународни кредибилитет је у игри - оцијенио је градоначелник Луиђи Брунаро.

Штету у овом тренутку није могуће израчунати

Градоначелник Венеције сматра да је приоритет што прије завршити мегапројекат бране МОИСЕ (експериментални електромеханички модул) како би се заштитио читав венецијански базен, а Конте вјерује да би га се вјеројатно могло завршити до прољећа 2021. године.

Премијер је такође обећао надокнадити штету коју у овом тренутку, како је рекао, није могуће израчунати.

Министар за околину сматра да су узроци катастрофе јасни.

- То је изравна посљедица климатских промјена и тропикализације метеоролошких феномена с јаким кишама и снажним ударима вјетра - нагласио је он.