latinica  ћирилица
14/11/2019 |  08:42 ⇒ 09:11 | Аутор: sputniknews.com

Руски и италијански научници откривају тајне прошлости и будућности планете

Научници из Русије и Италије проучавају процес ерупције вулкана узимајући као референцу вулкан Њу Маунтин у близини Напуља. Резултати тог истраживања објављени су у часопису Литос.

Остаци лаве и стијена који се формирају и хладе на земљиној површини, садрже информације које могу не само да објасне узроке ерупција, већ и да открију тајне прошлости и будућности наше планете.

Истраживање вулкана у Италији напредовало је захваљујући новим методама лабораторија професора Султана Дабагова на Националном универзитету за нуклеарна истраживања (МЕПхИ) у Русији (Москва) и Националном институту за нуклеарну физику Италије (ИНФН). За истраживање је коришћен инструмент који омогућава добијање података забиљежених у остацима ерупција, наводи се у часопису Литос.

- Наш задатак је да детаљно проучимо активну фазу у животу планете која се манифестује вулканским ерупцијама. Ерупције су компликоване појаве, али покушај проналажења корелација између њених бројних варијабли корак је ка њеном разумевању и прогнозирању. Користили смо моћне рендгенске зраке способне да продиру дубоко у узорке који се проучавају, а да их не униште - објашњава професор Института за нанотехнологије на МЕПхИ Султан Дабагов, који води истраживање.

Научник истиче да су вулкански узорци проучавани у првој фази употребом поликапиларне оптике која се заснива на деловању рендгенских зрака, а поред тога, у сврху потврђивања резултата, проучавани помоћу јачег синхротронског зрачења. То је омогућило да се добију радиографске слике и томографије узорака, добијају се унутрашње карактеристике различитих стијена и тродимензионални модели високе резолуције.

Научници верују да ће анализа ових модела у поређењу са узорцима других ерупција омогућити доношење закључака о активним и пасивним ерупцијама вулкана.

- Можете да интегришете податке добијене рачунарском томографијом са синхротронским зрачењем у опште методе које се користе за одређивање карактеристика у геологији. Боље можемо да разумемо утицај порозности стена и да добијемо одговоре на многа важна питања о формирању и будућем развоју наше планете - каже Султан Дабагов.

Главни циљ заједничког рада руских и италијанских научника јесте стварање алата који омогућава детаљну томографску анализу. Нови алат ће омогућити континуирано проучавање вулканских узорака, пошто је ова инсталација мања и јефтинија у поређењу са изворима синхротрона (што ће помоћи опремању готово било којег геолошког истраживачког центра).

Према мишљењу стручњака, уз употребу поликапиларне оптике са малим изворима и детектором зрачења, компактни преносни уређаји могу се произвести за анализу неколико стијена без превоза узорака.