latinica  ћирилица
14/11/2019 |  11:06 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Цвијановић: ПИК константно усмјерен против интереса Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су закључци ПИК-а читав низ година стереотипни, те увијек усмјерени против оног што ради Српска.

- Када су у питању партије из Српске или званичне институције, ту је све јасно. Али када су у питању оне из ФБиХ, на примјер ту може да се гледа Декларација СДА, онда четири, пет дана бирају ријечи прије него изнесу ставове о томе - истакла је Цвијановићева.

Пита се шта је ПИК и да ли то уопште више постоји.

- Група земаља која је одлучила да на тај начин коментарише ствари у Српској и БиХ никада није допринијела просперитету. Сматрам да међународна заједница доноси више штете него користи - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева додаје да би они могли заједнички да дјелују, али да се то, нажалост, не дешава.

- Каква је порука ПИК-а? Шта је то што смо закључцима Народне скупштине урадили нелегално, мимо Устава или против Дејтонског мировног споразума? Долазимо до тачке када се може рећи да је иронично ово што се дешава јер када бранимо Дејтонски споразум онда нас ПИК оптужује за антидејтонско дјеловање - рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске највиша законодавна и уставотворна институција и народни посланици имају право да доносе закључке за које сматрају да су потребни, а имају и демократску верификацију за разлику од високог представника.

Предсједница Српске је нагласила да посланици имају право да се побуне против бонских овлаштења и захтијевају да Република Српска постоји и функционише у оквиру дејтонске структуре.

- Нажалост, ова структура је ишчашена у међувремену јер су они који нам држе лекције наметали рјешења и пореметили баланс који је дат мировним споразумом. Код нас не постоји прича о рату, а позадина закључака Народне скупштине јесте да се укаже да БиХ може функционисати на основу тананих баланса који су направљени разиличитим механизмима, укључујући заштиту конститивних народа и ентитета из којих долазе - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, једна од порука Народне скупштине јесте и да је неопходан разговор релевантних фактора у БиХ.

Када је ријеч о ставовима партија у Народној скупштини, Цвијановићева је додала да није први пут да нису били јединствени.

- Вјерујем да постоје политичке партије које не могу да прихвате јединство зато што већу одговорност осјећају према онима који доносе закључке какви су ПИК-а, него према својим грађанима - рекла је Цвијановићева.

Она је упитала - шта неку политичку партију поведе да не смије рећи да је против бонских овлаштења или да не смије подржати закључке Народне скупштине у којима се наводи да треба да буду рехабилитовани појединци који су трпјели санкције високих представника?

- Каква је земља у којој можете некога 10 или више година да оставите без докумената и могућности за рад, као и без правних, грађанских и осталих упоришта, што су радили високи представници? - упитала је Цвијановићева.

Она је рекла да се тако дође у ситуцију да поједине партије из Српске, односно оне које су, попут СДС-а највише трпјеле санкције, не смију да гласају за скупштинске закључке.

Амбасадори земаља чланица ПИК-а сматрају да се закључци Народне скупштине Републике Српске заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума, због чега их одбацују.

У изјави амбасадора, са којом Русија није сагласна, тврди се да БиХ ужива суверенитет, а Устав БиХ не оставља простор за "суверенитет" ентитета, који правно постоје само на основу Устава БиХ, те да је то у више наврата потврдио Уставни суд БиХ.