latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:01 | Аутор: СРНА

Линта: Пенавине измишљотине о великосрпској идеји Вучића и Србије

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је као будалаштину и измишљотину изјаву градоначелника Вуковара Ивана Пенаве да у Србији и даље живи великосрпска идеја коју наводно заступа и предсједник Александар Вучић.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да Пенава по ко зна који пут понавља "бесмислену лаж" да је Србија, тобоже, водила освајачки рат и учинила велика зла, те износи апсурдни захјтев хрватских политичара да Хрватска од Србије очекује здраво суочавање, признавање и извињење.

- Апслутно је јасно да усташке снаге у Хрватској, чији је један од предводника Иван Пенава, полазе од старог гебелсовског трика да сто пута поновљена лаж код неупућених постаје истина. Једна од лажи јесте да је Вуковар само хрватски град - навео је Линта у писаној изјави у којој је нагласио да је истина та да Вуковар и српски, а не само хрватски град.

Он је поручио да је важно стално понављати неспорну истину да у Хрватској дуже од 150 година живи великохрватска идеја с циљем да стварања етнички чисте "велике Хрватске".

Према Линтиним ријечима, један од кључних елемената великохрватске идеје је тај да се Срби присиле да изгубе своје име, национални идентитет и постану православни Хрвати.

- За оне Србе који ниси били спремни да се одрекну свог имена и идентитета била је предвиђена кама и нож. Не смије се заборавити чињеница да су Хрвати заједно са муслиманима још у униформама аустроугарске војске у Првом свјетском рату вршили масовна убиства српских цивила у Мачви, западној Србији и Шумадији - подсјетио је Линта.

Према његовим ријечима, великохрватску идеју према Србима најбруталније и најсвирепије је спроводио усташки покрет у геноцидној НДХ по формули "трећину побити, трећину протјерати, а трећину покатоличити".

Линта је указао да је усташки режим Фрање Туђмана наставио реализацију великохрватске идеје планским убијањем Срба и масовним протјеривањем српског народа са његовог вјековног подручја.

- Србија очекује од Хрватске да се суочи са својом прошлошћу и да призна и извини се за почињени геноцид над српским народом у НДХ, као и за бројне злочине и етничко чишћење Срба у рату у Хрватској и БиХ - поручио је Линта.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава рекао је на недавно одржаном округлом столу у Загребу "Овчара - злочин без казне" да у Србији и даље живи великосрпска политика - од бившег предсједника Томислава Николића до данашњег предсједника Александра Вучића.