latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:40 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Први конгрес привредника српских крајева

Први конгрес привредника српских крајева корак је даље у повезивању привредника, регионалних заједница и представника цивилног сектора свих српских крајева, рекао је Срни Славиша Рујевић, предсједник Удружења Српски крајеви, које је организовало овај догађај.
Привредна комора Војводине (фото:pkvrs) -
Привредна комора Војводине (фото:pkvrs)

- Удружење Српски крајеви до сада је радило на очувању културе и традиције, као и на обједињавању српског културног простора, а овим конгресом желимо да одемо и корак даље у повезивању не само привредника, него и локалних и регионалних заједница, као и представника цивилног сектора свих српских крајева - рекао је Рујевић прије почетка Конгреса.

Он је навео да ће на Конгресу посебна пажња бити поклоњена Србима који живе у рубним дијеловима Републике Српске и Федерацији БиХ чији је опстанак угрожен.

- Зато Конгресу присуствују представници српских општина у ФБиХ и рубним подручјима Републике Српске, као би сазнали на који начин могу да превазиђу тешко економско стање у којем се налазе. Имаћемо прилику да од њих из прве руке чујемо шта угрожава њихов опстанак на вјековним огњиштима - рекао је Рујевић.

У уводном дијелу Конгреса приустним су се, осим Рујевића, обратили директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, генерални секретар Привредне коморе Војводине Јован Вујичић и директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Војводине Душко Ћутило.

Цицовић је рекао да је овај конгрес од великог је значаја за Србе у Републици Српској, као и за оне које живе у другим дијеловима БиХ.

- Сваки скуп који има за циљ јачање економске сарадње и повезивање привредника за Србе је веома значајан, а посебно оне у Републици Српској - рекао је Цицовић за Срну прије почетка Конгреса.

Он је навео да ће Представништво Републике Српске у Србији увјек пружати подршку одржавању скупова, попут данашњег Конгреса.

- Овакве скупове не само да подржавамо, него у њима активно учествујемо са циљем доприношења економском развоју Републике Српске, али и свих других крајева гдје данас живе Срби - рекао је Цицовић.

Циљ Конгреса је повезивање привредника, локалних и регионалних заједница, као и представника цивилног сектора свих српских крајева. Посебна пажња посвећена је развоју локалних заједница у којима је угрожен опстанак српског народа.

На Конгрес су дошли и представници српских општина у Федерацији БиХ и у рубним подручјима Републике Српске.

Организатор Конгреса, који је одржан у Великој сали Привредне коморе Војводине, јесте Удружење Српски крајеви из Новог Сада, познато је по издавању истоименог часописа, а до сада су реализовали много пројеката који су се бавили повезивањем српских крајева.