latinica  ћирилица
14/11/2019 |  17:29 | Аутор: СРНА

Бундестаг отклонио бриселску пријетњу Сјеверном току 2

Њемачки парламент Бундестаг отклонио је бриселску пријетњу изградњи гасовода Сјеверни ток 2 и тако у потпуности обезбиједио национални интерес Њемачке, али и задовољио руске интересе, јер ће Гаспром имати потпуну попуњеност гасовода својим енергентом.
Гасовод Сјеверни ток 2 (Фото:Sputnik / Sergey Guneev) -
Гасовод Сјеверни ток 2 (Фото:Sputnik / Sergey Guneev)

Бундестаг је усвојио измјене њемачког законодавства које се односе на гасну директиву ЕУ и забишао "трећи енергетски пакет", који прописује Брисел.

Усвојене законске промјене биће примијењене на дио Сјеверног тока 2 који се налази у њемачким територијалним водама и на које се односи посљедњих 12 морских миља тог, нешто више од 1.200 километара дугог гасовода, капацитета 55 милијарди метара кубних годишње.

"Трећи енергетски пакет" има правило да компаније не могу бити истовремено испоручиоци гаса у ЕУ и једини власници гасовода. Тај закон ЕУ највише се односио на Сјеверни ток 2.

Да Бундестаг није измијенио закон, руски Гаспром морао би дати 50 одсто капацитета тога гасовода другим добављачима гаса у ЕУ, односно гасовод би у пракси смио радити само са половином својих укупних капацитета.

Посланици су поручили да Њемачка неће дозволити САД да разбију Европу по питању гаса, те да је Сјеверни ток 2 важан за конкурентност ЕУ и диверсификацију енергетског тржишта.

Од руског гаса зависи њемачка хемијска индустрија, а како Њемачка одустаје од атомске и енергије добијене из угљена, важан јој је руски гас за осигурање енергетске безбједности.

Како наводе њемачки медији, одлука Бундестага није обрадовала Украјину.

Украјински министар енергетике Вадим Пристајко поручио је пред гласање да би та одлука могла да ријеши судбину Сјеверног тока 2, који је назвао "руским политичким пројектом, који пријети Украјини, читавој Европи и слободном енергетском тржишту ЕУ".

Након што је и Данска, један од највећих савезника САД у Европи, дала дозволу за пролазак гасовода Сјеверни ток 2 - може се рећи да је вишегодишњи гасни рат Русије и САД у Европи завршен и то убједљивом побједом Москве, закључују агенције.