latinica  ћирилица
14/11/2019 |  21:38 ⇒ 21:42 | Аутор: СРНА

Ћосић - Бјелица: Институције Српске наставиће подршку развоју града

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, обраћајући се вечарас на скупу који је окупио представнике друштвеног, пословног и политичког живота Источног Сарајева, јасно поручио да ће институције Републике Српске наставити са подршком развоју овог града.
Скуп у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Скуп у Источном СарајевуФото: СРНА

Обраћајући се новинарима након скупа, Ћосић је рекао да су вечерас послате важне поруке, као што је јединство када је у питању Република Српска.

- Број два је наставак подршке и то је српски члан Предсједништва исказао кроз приједлоге шта је још на овом подручју потребно урадити. Трећа порука су стратешки правци дјеловања. Предсједник је рекао да је потребно опредијелити се идемо ли у правцу још јачег развоја саобраћајне повезаности и још јаче изградње јавних институција које је потребно завршити, за шта ћемо увијек имати подршку Српске", навео је Ћосић.

Ћосић је рекао да ће се стратешки правци развоја огледати и у подршци сектору привреде и градњи пословних зона, али и подршци изградњи инфраструктуре у руралним крајевима, како би се спријечио одлазак људи из тих крајева.

- Мислим да ћемо у наредном периоду, што је један од закључака који је произашао након састанка, заједно са струком и људима из реалног сектора изаћи са пакетом који подразумијева дјеловање у овим стратешким правцима и конкретне захтјеве који ће бити орочени на одређени период - истакао је он.

Ћосић је додао да је вечерашњи састанак са Додиком био прилика да се каже шта је до сада урађено, те да предстоји нови период у којем сви треба да се опредијеле како даље јачати и градити градске општине, али и сам град Источно Сарајево.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица поздравио је одржавање оваквих скупова.

Он је навео да га је највише занимало питање трасе ауто-пута Београд - Сарајево, која треба да иде од Београда, Пожеге, Горњег Вардишта, према Вишеграду и Сарајеву и да је од Додика добио одговор да ће се радити по документима Републике Српске.

- Предвиђена је траса пута од Вишеграда, Устипраче, Рогатице, Подроманије и Љубогоште - прецизирао је Бјелица, наводећи да се не очекује да овим простором иде ауто-пут, али да се очекује да буде изграђен брзи пут.

Он је додао да би изградња овог пута била од изузетног значаја за реализацију пројеката вриједних неколико десетина милиона КМ на подручју Сокоца, о чему интензивно разговара са могућим инвеститорима.

Бјелица је поновио да подржава закључке Народне скупштине Републике Српске, посебно када је ријеч о тужбама против високих представника ради заштите институција и појединаца.

- Закон који ће донијети Влада Републике Српске довољно је да у овој фази обухвати само ове људе коју су смијењени и који нису могли имати радни стаж. Ја сам имао прекид од 10 година радног стажа и мени је довољно да ми се омогући повезивање радног стажа и да га ја уплатим - закључио је Бјелица.