latinica  ћирилица
14/11/2019 |  22:38 | Аутор: СРНА

Власеница домаћин другог фестивала драмског стваралаштва младих

Други "Фестивал драмског стваралаштва Власеница 2019" почео је вечерас у Средњошколском центру "Милорад Влачић" у том мјесту, а у четири фестивалска дана љубитељи позоришта уживаће у представама младих глумаца из Требиња, Фоче, Вишеграда, Мостара, Какња, Завидовића и Власенице.
Власеница - "Фестивал драмског стваралаштва Власеница 2019" - Фото: СРНА
Власеница - "Фестивал драмског стваралаштва Власеница 2019"Фото: СРНА

Директор Средњошколског центра Горан Ђурић рекао је на отварању да је власенички Средњошколски центар са овим фестивалом дио европске културне сцене, тачније "Европске ноћи театра", манифестације која се одржава у једанаест држава Европе међу којима је БиХ.

- Поносни смо на то што је наш фестивал један од два фестивала који је уврштен у ову културну манифестацију. Осим тога што желимо да промовишемо позоришну умјетност, свакако желимо и да подржимо критичко мишљење младих, јер многе представе имају освртом на негативне појаве и трендове у друштву. На неки начин својим утицајем могли би можда да их промјенимо и да учинимо наше друштво бољим - рекао је Ђурић.

Прве вечери фестивала наступили су чланови школске позоришне трупе "Мидл ејџс" и позориште из Завидовића.

Вођа власеничких срењошколаца Весна Дрљић новинарима је рекла да је ово први пут да играју представу која је другачија од онога што су до сада радили.

- Представа је без текста, учествовало је десет младих људи за које је сваки покрет нови изазов. Ове године је на Фестивалу више учесника, и на нама је велика одговорност да оправдамо улогу домаћина - рекла је Дрљић.

Један од чланова жирија је и драмски педагог и глумац Босанског народног позоришта Зеница Мирољуб Мијатовић који је рекао да од маја раде радионице интеркултуралног учења, учење путем драме, односно драмским техникама и методама, тако да смо са младим људима и из Власенице, поред осталих шест градова који су партнери у самом пројекту, држали радионице, дружили се", рекао је Мијатовић.

Члан жирија је и Ермина Нишић глумица из Зенице која је новинарима изјавила да је пресрећна што је у прилици да пружи знање, да пренесе своје искуство и да живи са младим глумцима.

- Сваки фестивал дјечијег, омладинског, школског стваралаштва треба подржати. Ми сви једнога дана одлазимо, ти млади људи остају. Пренијети њима знање, водити их кроз живот и културу је велики значај - рекла је Нишићева.

На фестивалу ће сутр наступити позоришта из Фоче и Какња, у суботу, трећег дана фестивала наступиће позоришта из Требиња и Мостара, а у недјељу 17. новембра фестивал ће затворити позориште из Вишеграда.

Пројекат је финансијски подржан кроз програм који спроводи Међународна организација за миграције, уз подршку УСАИД-а, Културна сцена "Мале ствари" из Требиња и општина Власеница.