latinica  ћирилица
15/11/2019 |  10:51 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Двије нове локације за пријем миграната воде ка дугорочним рјешењима

Европска унија је информисана о одлуци власти у БиХ да на подручју изван Унско-санског кантона буду додијељена два додатна објекта за пријем миграната и сматра да ће то смањити притисак на власти Бихаћа и тог кантона, који су се до сада носили са приливом миграната, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.
Мигранти у Бихаћу - Фото: РТРС
Мигранти у БихаћуФото: РТРС

- ЕУ ће наставити са ангажманом како би помогла у проналажењу одрживих и прихватљивих рјешења за све. Значајна средства ЕУ већ су доступна за оспособљавање ових нових локација. Очекујемо да ће ово довести до брзог затварања локације Вучјак - истакли су из Делегације ЕУ.

Приоритети финансијске подршке ЕУ укључују и пружање хуманитарне помоћи, смјештај, храну, одјећу, комуналије, медицинску помоћ, образовање, те услуге заштите деце.

- Од 36 милиона евра помоћи ЕУ која је пружена од почетка 2018. године, готово 94 одсто је потрошено на бригу за мигранте, укључујући успостављање и управљање пет привремених прихватних центара Ушивак, Борићи, Бира, Мирал и Седра. Преосталих шест одсто искориштено је за помоћ БиХ с циљем јачања капацитета за управљање миграцијама -  истакнуто је у саоштењу.

ЕУ очекује од свих власти у БиХ да заједно и у доброј намјери наставе да раде на проналажењу начина за подјелу одговорности и дугорочна рјешења.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је у понедјељак, 11. новембра, да су извјесне двије нове локације у ФБиХ за успостављање прихватних центара за мигранте, али није желио да открије гдје се оне налазе да би, како каже, преварио локалне заједнице.

Мектић је навео да је ријеч о локацијама изван Унско-санског кантона, те да Медено поље не долази у обзир.