latinica  ћирилица
15/11/2019 |  11:05 ⇒ 11:15 | Аутор: Б92

Хаос у Чешкој због утакмице с Косовом: Туче, дронови и "Косово је Србија" (ВИДЕО)

Група чешких навијача напала је Албанце у једном локалу у Плзењу уочи меча репрезентација Чешке и тзв. Косова у квалификацијама за ЕУРО, преносе чешки медији.

Полиција је брзо реаговала и спријечила тежи инцидент, док је неколико навијача приведено.

Прије тога чешке присталице су испред хотела у коме су смештени косовски фудбалери, пјевали "Косово је Србија" и "Србија, Србија". Са собом су носили и пароле са заставом Србије и познатим натписом "Нема предаје".

Јутрос се огласила и чешка полиција из које је саопштено да је због напада на косовске навијаче, приведено шесторо а ухапшено четворо чешких навијача.

Пред утакмицу ухапшена су четворица чешких младића због напада на једног навијача репрезентације Косова, на кога су физички насрнули и према тврдњама сведока за портал Крими-плзен отели му највјероватније косовску заставу.

- Ухапшена су четворица навијача, стара 20, 21, 35 и 20 година. Поведена је истрага због основане сумње да су извршили кривично дијело изгредништва и повреде здравља у покушају. Завршили су у притвору - казала је портпарол полиције Дагмар Брожова.

Три сата пред почетак утакмице близу хотела испред кога су се окупили косовски навијачи избила је свађа између чешких навијача из Брна и косовских која је пријетила да се изроди у општу тучу тако да је полиција интервенисала.

Специјалци и полицајци са псима су обје групе раздвојили а косовске навијаче спровели да хотела а затим са осталим навијачима гостујућег тима до оближњег стадиона.

- Полиција је привела неколико чешких навијача. Реч је о пет мушкараца и једној жени који су вербално напали навијаче Косова. До физичког напада није дошло. Полиција их је привела и након саслушања пустила - казала је чешкој агенцији ЧТК портпаролка полиције.

Ова утакмица оцијењена је као манифестација високог ризика и полиција је предузела ванредне мере безбедности због тога што се чешки хулигани и тврдо навијачко језгро често на утакмицама солидаришу са српским навијачима и доносе поред чешких и српске заставе као и транспаренте "Косово је Србија", а у Плзењ су на утакмицу репрезентације стигле бројне групе хулигана маскираних лица и са капуљачама и навијача из Прага и Брна.

Полиција је позвала и коњичку јединицу из Прага, кретање навијачких група пратио је полицијски хеликоптер, а градске власти Плзења ставиле су на располагање полицији своје дронове.

Косово које је дуго било на маргинама пажње чешке јавности у жижу се вратило када је предсједник Чешке Милош Земан саопштио током посјете Београду од 10. до 12. септембра да ће предложити да Чешка повуче признање Косова зато што је то земља коју воде ратни злочинци а влада је 2008. године Косово признала иако је доњи дом парламента усвојио резолуција са захтјевом владу да то не чини.

У страху од изгреда на стадиону и пред утакмицу Фудбалски савез и чешка репрезентацију већ су средином октобра изненада одлучили да не допусте уобичајену продају улазница на интернету, гдје могу само да резервишу уз број своје личне карте улазнице а могу да их подигну на стадиону на дан утакмице.

На једну личну карту, али уз достављање бројева личних карата за кога су, могле су да се резервишу максимално четири улазнице, а на стадион су уз косовске навијаче могли да уђу само држављани Чешке јер улазнице није могао да купи ниједан странац, чак и кад има одобрен боравак у Чешкој.

За косовске навијаче је издвојено 927 улазница и на стадион су могли да уђу само са улазницама које су набавили преко свог националног фудбалског савеза, јер су са улазницам набављеним у Чешкој могли да уђу само чешки држављани, пошто су редарске службе контролисале при уласку на стадион личне карте и према писању приштинских медија неки косовски навијачи тако упркос улазници нису могли да уђу на стадион.