latinica  ћирилица
15/11/2019 |  12:37 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Служена литургија поводом десет година од упокојења патријарха Павла

Света архијерејска литургија у спомен на десет година од упокојења Његове светости патријарха српског Павла служена је данас у Храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима код Доњег Михољца.

Свету архијерејску литургију у родном мјести блаженопочившег патријарха Павла служили су архиепископ Јерусалимске патријаршије Макарије, Његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован и умировљени владика средњоевропски Константин.

У Епархији пакрачко-славонској данас и сутра ће бити обиљежено и 800 година аутокефалности Српске православне цркве, као и 270 година Храма Светих апостола Петра и Павла.

У 18.00 часова у Слатини је планирано вечерње богослужење, а у 20.00 часова свечана академија којој би требало да присуствује и Његова светост патријарх српски Иринеј.

Патријарх Иринеј сутра ће освештати обновљени Храм Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима.

Након освештања храма, које је планирано у 8.00 часова, патријарх Иринеј ће са више архијереја СПЦ и других помјесних цркава служити литургију.

Његова светост патријарх српски Павле био је омиљен међу народом због своје скромности и истинољубивости, а његове поруке су и данас актуелне.

Патријарх Павле, чије је свјетовно име било Гојко Стојчевић, рођен је на велики православни празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља - 11. септембра 1914. године у Кућанцима, код Доњег Михољца у Славонији.

Био је 44. српски патријарх, а упокојио се у 95. години 15. новембра 2009. године.