latinica  ћирилица
15/11/2019 |  15:17 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Спријечили смо СДС и ПДП да још једном нанесу штету Српској (ВИДЕО)

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је Савез независних социјалдемократа предложио чланове комисија у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ искључиво како би онемогућили СДС и ПДП да са СДА још једном нанесу штету Републици Српској и српском народу у БиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- То да Република Српска, у околностима када смо суочени са уцјенама, блокира одређене ствари на нивоу БиХ је значајна уставна и дејтонска надлежност, односно могућност Републике Српске која директно потврђује да ми и те како добро тумачимо Дејтонски споразум - нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да СНСД никада неће дозволити да Српска остане без таквих надлежности и могућности које на директан начин указују да су ентитети и конститутивни народи једини носиоци суверенитета БиХ.

Он је нагласио да је изјава предсједника СДС-а Мирка Шаровића да је СНСД оваквом одлуком потврдио да је опозиција била у праву, врхунац лицемјерја и политичког безобразлука.

- Напротив, ми смо зауставили њих из СДС-а и ПДП-а да, зарад личних интереса и фотеља њих неколицине а по жељи СДА, високог представника и ПИК-а, доведу Републику Српску и српски народ у БиХ у подређен положај од којег се нећемо моћи опоравити - рекао је Ковачевић.

Када је ријеч о Шаровићевим највама да ће СДС овако поступити у свакој будућој сличној ситуацији, Ковачевић је рекао да је то вјероватно најава укидања и ентитетског гласања, пошто је за ентитетску пролазност у ПС БиХ потребно барем пет гласова, а они, за разлику од коалиције окупљене око СНСД-а која има девет посланика, имају само четири, што је недовољно.

- Управо због оваквих ствари, али и због тога што први пут у њеној историји постоје људи из Републике Српске који игноришу све стваове званичних институција Српске, укључујући и закључке Народне скупштине у којима је јасно речено да се потези какве су најавили СДС и ПДП морају обуставити јер наносе директну и немјерљиву штету Републици Српској, ми смо били принуђени да делегирамо своје људе и онемогућимо наношење штете Републици Српској и српском народу у БиХ - поручио је Ковачевић.