latinica  ћирилица
15/11/2019 |  17:21 | Аутор: СРНА

Бјелица: Никада не бих прихватио пројекат који угрожава животну средину

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је, поводом данашњег протестног скупа због најављене изградње мале хидроцентрале на рјечици Каљина, да никада не би прихватио пројекат који угрожава животну средину и да би прије поднио оставку него што би тако нешто урадио.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

Бјелица је изразио жаљење што му се нико од организатора није обратио за најаву протеста иако су, како је рекао, врата општине увијек отворена.

Он је упитао зашто је протестно окупљање којем су присуствовали и представници рибарских и еко-удружења из регије, заказано на Сокоцу, када је то једина општина у којој до сада није изграђена ниједна мини-хидроцентрала и подсјетио да су мини-централе изграђене у скоро свим општинама у окружењу.

- Општина Соколац промовише посебно туристичку понуду, радимо на пројекту представљања доброг туристичког производа и први аргумент нам је што је ово здрава животна средина, немамо фабрика које загађују животну средину и није било ратних сукоба на подручју ове општине - рекао је Бјелица.

Он каже да у наредној години очекује велики прилив инвеститора у области туризма и да неће бити застоја у тим инвестицијама.

Реагујући на изјаве које су се чуле на протестном скупу на Сокоцу да је донесена одлука о изградњи мини-централе, Бјелица је истакао да никакве одлуке до сада није било.

Он каже да је на приједлог Министарства енергетике и рударства Републике Српске организован састанак коме је, уз представнике овог министарства, присуствовао и потенцијални инвеститор и да је био сагласан да се обиђе терен.

Бјелица је навео да је на том састанку предочено да би се, уколико се стекну потребни услови, градила мини-хидроелектрана на рјечици Каљина снаге 300 киловата, да послије тог састанка није било никавих разговора са ресорним министарством и да очекује одговор који ће дати струка.

- Поштоваћу све одлуке и ставове виших нивоа власти, јер Влада Републике Српске неће урадити ништа што није у интересу наших грађана, а ту су укључени Министарство енергетике и рударства и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију - рекао је Бјелица.

Он је подсјетио да ресорно министарство Српске за изградњу таквих објеката расписује јавни позив за издавање концесија и додјељује грађевинску дозволу.

На Сокоцу је данас одржан миран протест због најављене изградње мале хидроцентрале на Каљини са кога је поручено да је недопустиво уништавање природних ресурса.

Здравко Арбиња, предсједник соколачког Спортско-риболовачког друштва "Биоштица" које је организовало овај скуп, рекао је новинарима да је овај скуп организован да се укаже на погубност појединих пројеката у којима од искориштавање природних ресурса корист има само појединац, док би то за локалну заједницу значило еколошку катастрофу.