latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:26 ⇒ 16/11/2019 | 08:48 | Аутор: РТРС

Бихаћ: Грађани у страху од миграната

Кретање миграната на подручју Унско-санског кантона је ограничено. Излаз из кампа им више није дозвољен. Ову одлуку, која се односи на мигрантске кампове Биру и Мирал, донијела је Оперативна група за координацију активности и надзора над мигрантском кризом у овом кантону. Уједињене нације оштро су је критиковале.

Док мигрантска криза у Унско-санском кантону кулминира, грађани су све више забринути за своју безбједност. Незадовољство су поново исказали протестима, који су овај пут одржани испред мигрантског кампа Бира у Бихаћу.

Грађани кажу да мигранти пљачкају, краду, узнемиравају становништво, проваљују у објекте... Све ово утицало је на одлуку која се односи на Биру и Мирал - кретање миграната ограничено је само на камп - излазак им није дозвољен.

- Забрањена је слобода кретања јер више не можемо гледати окупиране улице, тржне центре, банке... Апелујем на Министарство цивилних послова, које заиста ништа не чини да нам помогне, те на Министарство за људска права и Министарство безбједности, да министри дођу и виде у каквој се ситуацији налазимо - истиче Нермина Ћемаловић, министарка здравства, рада и социјалне политике и избјеглица УСК.

Уједињене нације у БиХ осудиле су ову одлуку. Међутим, бх. власти, међу којима су надлежна министартсва у Савјету министара у техничком мандату, нуде само празну реторику, а сами се више не можемо носити са проблемом мигрантске кризе, поручују власти Унско-санског кантона.

- /Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган/ Мектић је рекао да постоји 10 милиона евра па нека изволи да направи центар и ослободи коначно Бихаћ, Кладушу и све остале градове од хиљаде и хиљаде миграната који се налазе у центрима - поручује Ћемаловићева.

Након што су локације које је понудила власт овог кантона одбијене, нове, могуће, о којима је министар безбједности у техничком мандату говорио званично су још мистерија. Али власти Бихаћа, чак и незваничне информације о могућности рјешавања мигрантске кризе, виде као сламку спаса.

- Према незваничним информацијама којима располажемо, Влада Федерације је понудила двије локације, двије касарне. Незванично, то су Тузла и Сарајево, односно околина Сарајева - наводи Един Моранкић, савјетник градоначелника Бихаћа.

Док се не пронађу нове локације за измјештање миграната из Бире и Мирала, власти Унско санског кантона су категоричне - остају при досадашњим одлукама и нема затварања мигрантског кампа на Вучјаку.