latinica  ћирилица
15/11/2019 |  21:34 ⇒ 16/11/2019 | 08:49 | Аутор: Б92

Француска послала ЕУ папир у којем тражи нове принципе за западни Балкан

Француска је чланицама ЕУ послала неформални документ у којем се тражи "обновљени приступ" у процесу проширења према земљама западног Балкана, сазнаје РСЕ.
БиХ - ЕУ - Фото: РТРС
БиХ - ЕУФото: РТРС

Од Европске комисије Француска тражи да до јануара 2020. године објави нову методологију у приступном процесу која би била примјењивана приликом отварања приступних преговора с кандидатима за чланство у Унији.

РСЕ је имао увид у такозвани "нон-пејпер" документ у којем се наводи да су "преспоре" дубоке политичке, економске и социјалне трансформације, потребне за будуцће приступање Европској унији, и да су недовољне конкретне користи за грађане у земљама кандидатима за чланство.

- Једном када се преговори отворе, процес интеграције се више не би заснивао на отварању великог броја тематских поглавља, већ на неколико узастопних фаза, које би формирале кохерентне блокове политика и шему коју је ЕУ успоставила, узимајући у обзир специфичне карактеристике сваког кандидата, гдје је то прикладно - стоји у документу.

Владавина права и основна права остали би, према француском приједлогу, интегрални захтјев од тренутка отварања преговора и били би такви у свим областима током процеса.

Предвиђа се да би прелазак из једне фазе у другу био детаљно изложен, а углавном би се заснивао на "сталном, неповратном напретку у области владавине права".

Земље кандидати морали би да прилагоде институционалне и административне способности потреби ефикасног учешћа у различитим политикама. О коначном приступању било би одлучено на основу испуњавања опипљивих циљева економске и социјалне конвергенције.

У документу стоји да би "крајњи циљ био пуно и потпуно приступање" и да би цјелокупан процес придруживања требало да буде "постепенији и подстицајнији".

Француска предвиђа и додатну финансијску помоћ у претприступном процесу за западни Балкан, што подразумијева веће претприступне инструменте, али и приступ структуралним фондовима који су сада резервисани само за земље чланице ЕУ.

Кључни приједлог Париза тиче се усвајања принципа реверзибилности, јер се сматра да би то обезбиједило кредибилитет и подстицајну природу процеса.

Париз сматра да је тај принцип потребан за рјешавање ситуација у којима држава кандидат дјелимично или уопште не испуњава одређене критеријуме, или престаје да испуњава преузете обавезе.

У том случају, према француском документу, одговор ЕУ био би постепен и пропорционалан величини и озбиљности пропуста, а кретао би се од обуставе финансијске помоћи па до опште суспензије, у случају да су доведене у питање основне вриједности Европске уније.

Париз у документу потврђује "недвосмислену подршку" европској перспективи земаља западног Балкана и наводи да цио регион припада Европи по историји, култури и географији.

- Ближе везе са Европском унијом једини су начин да се ове државе консолидују, заснивајући се на владавини закона и отвореним и плуралистичким друштвима, бавећи се својим економским и социјалним развојем - стоји у француском документу.

Такозвани "нон-пејпер" је неформални документ који се углавном износи у затвореним преговорима унутар институција ЕУ, нарочито међу чланицама и има за циљ постизање договора о неком спорном политичком питању.

Француска је више пута указивала на неопходност промјене приступа у преговорима о чланству у Унији и отварање нових преговора условљавала промјеном методологије. То је био и разлог због којег је Француска на самиту Европске уније у октобру блокирала отварање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом.