latinica  ћирилица
16/11/2019 |  08:53 | Аутор: СРНА

Филд: Није нормално у демократској земљи чекати власт више од године

Амбасдор Велике Британије у БиХ Метју Филд изјавио је да за БиХ није рекорд немати власт више од годину дана од избора, јер је било и дужих периода, али да у демократској земљи није нормално чекати оволико дуго да се власт конституише.
Метју Филд (Фото: Radio Kameleon) -
Метју Филд (Фото: Radio Kameleon)

Подсјећајући да власт није конституисана у више кантона, Федерацији БиХ, те на нивоу БиХ, Филд је рекао да има и оних који су изабрани, али не раде свој посао.

- Посланици уредно узимају своје плате, али не раде за оне који су их изабрали - навео је Филд у интервјуу за Дневни аваз.

Он је истакао да је формирање власти једино и искључиво одговорност домаћих политичара.

- Они то треба да ријеше и морају бити одговорни. Нека сједну и озбиљно разговарају како да се власт конституише, на темељима компромиса и фокусираности - додао је британски амбасадор.

Према његовим ријечима, конституисање власти само по себи не рјешава ништа, већ је подједнако потребно да власт спроводи реформе и ради за грађане.

Говорећи о иницијативи за оснивање "мини Шенгена", Филд је оцијенио да је иза те иницијативе настојање да се регион боље повеже, што је Велика Британија заговарала и заговара путем Берлинског процеса.

Британски амбасадор је поручио повлачење његове земље из ЕУ неће промијенити однос према западном Балкану у цјелини, а посебно не према БиХ.

- У ствари, од референдума имамо повећање ангажмана Велике Британије овдје. Имамо више програма, више особља у амбасади - навео је Филд и додао да се нада да ће Велика Британија и након изласка из ЕУ изнаћи начин да и даље буде дио Еуфора.