latinica  ћирилица
16/11/2019 |  13:47 | Аутор: СРНА

Старјешине ВРС: Мектићев позив додворавање неким центрима моћи

Организација старјешина Војске Републике Српске сматра да је позив министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића упућен борцима ВРС да приступе колективном цијепању борачких књижица додворавање неким центрима моћи којима сметају Републике Српска и њена војска.
Скупштина старјешина ВРС (архива) - Фото: РТРС
Скупштина старјешина ВРС (архива)Фото: РТРС

Уз најоштрију осуду Мектићевог позива, старјешине ВРС истичу да је то сраман позив човјека који се представља борцем, иако се, како наводе", зна да су он и њему слични, који се проглашавају јединим ствараоцима Републике Српске, само периферно додирнули рат и ратна страдања".

Старјешине ВРС су сагласне да борачка популација заслужује посебну бригу цјелокупног друштва, јер је стварала и одбранила Републику Српску, али сматрају да се то не може са постојећим руководством Борачке организације, "јер су руководеће положаје претворили у занимање и деценијама су незамјењиви, а у многим општинама су приватизовали организације".

- Некима у тим руководствима је борачки стаж сумњив, јер су појединци били дезертери и данас стечене позиције чувају по сваку цијену - истичу из Организације старјешина ВРС.

Из ове организације напомињу да се широм Републике Српске, наводно због статута написаног још током рата о забрани чланства у другим патриотским организацијама, из борачких организација избацују старјешине ВРС, јер су јавно указали на проблеме у борачким организацијама.

Старјешине ВРС сматрају да борачка популација заслужује посебан третман у друштву, али су мишљења да се са одређеним појединцима у руководствима општинских и регионалних органа не може направити значајнији искорак.

Према њиховим наводима, то тражи радикалне измјене статута и чишћење борачких руководстава од појединаца који су приватизовали организације за своје интересе.

- Енергично осуђујемо позив Мектића, који се проглашава великим борцем, да се приступи колективном кидању борачких књижица. Овакав позив је супротан очувању јединства патриотских снага, резултата одбрамбено-отаџбинског рата и представља додворавање неким центрима моћи којима сметају Републике Српска, њена Војска и газе се лешеви 30.000 најбољих синова и кћери, који су животе узидали у њене темеље - закључују у Организацији старјешина ВРС.