latinica  ћирилица
16/11/2019 |  15:07 ⇒ 20:18 | Аутор: Index.hr

Киша не престаје, 80 одсто Венеције под водом (ФОТО/ВИДЕО)

Венеција се и даље бори с кишом и поплавама због којих је проглашено ванредно стање. До сад су погинуле четири особе.
Поплаве у Венецији (Фото: Comune di Venezia) -
Поплаве у Венецији (Фото: Comune di Venezia)

Ниво воде је дошао до 160 центиметара. Поплављено је око 80 одсто града, заустављен је саобраћај, затворене су школе, трговине и канцеларије.

Поплављен и затворен Трг светог Марка

Трг светог Марка је затворен. Затворене су и бројне школе и универзитети. Плимни талас висок 187 центиметара био је највиши у посљедњих 50 година и оштетио је бројне споменике, умјетничка дјела, трговине, ресторане и куће.

Становници чији су домови поплављени добиће до 5.000 евра компензације за насталу штету, а привредници до 20.000 евра, јавља Би-Би-Си.

Мјере очајника

Када су се зачуле прве сирене за узбуну у уторак, била је зора. Вода је почела надирати преко старих путева и мостова. Већ за неколико сати Венеција је поплављена. Прве су поплављене улице уз канал. Туристи су ходали у ципелама прекривеним пластичним кесама и покривени кабаницама.

У град је наврла и прљава вода, а људи су припремили пумпе да заштите своје објекте. Многи су пред врата поставили баријере против поплава, али то није помогло. Вода се пробила посвуда, у домове, сувенирнице, ресторане и кафиће.

Премијер: "Ово је болно"

Када су поплаве почеле, италијански премијер Ђузепе Конте је рекао како је болно видјети да је град уништен. Венецију је посјетио у сриједу. У том граду живи око 50.000 становника, а сваке године га посјети око 20 милиона туриста.

Градоначелник сматра да је приоритет што прије завршити мегапројект бране МОИСЕ (експериментални електромеханички модул) како би се заштитио читав венецијански базен.

Што је са системом заштите Венеције?

Бројне италијанске владе радиле су на опсежном систему заштите града од поплаве. Ради се од 2003. године, а систем наводно неће бити оперативан до 2021. године.

Министар за околиш сматра да су узроци катастрофе јасни:

- То је изравна посљедица климатских промјена и "тропикализације" метеоролошких феномена с јаким кишама и снажним ударима вјетра - рекао је он.

Најгоре поплаве у Венецији у новије доба забиљежене су 1966., када је плимни талас достигао 194 центиметра.

Италијанска влада у четвртак је прогласила ванредно стање за Венецију и додијелила првих 20 милиона еура за најхитнију санацију штете. У међувремену, отворен је и рачун за донације.

Градоначелник је јутрос у интервјуу рекао како би Венецију још 20 центиметара плимног таласа уништило.

- Имамо пројекат који је растегнут 20 година. Ово је резултат оних који на све кажу не. Надамо се да ће нас заштитити св. Марко. Видјели смо бројне поплаве, али овај пут је другачије - рекао је Бруњаро, преноси Раи.

Министар културе: Сви морају схватити огромну штету

Министар културне баштине и туризма Дарио Франческини данас је посјетио Венецију.

- Настала је огромна штета на културној баштини. Треба нам велика преданост државе и цијеле италијанске заједнице као знак подршке Венецији и то не зато што је Венеција симбол, него јер су угрожене хиљаде људи и послова - рекао је Франческини .

Додао је како штета у базилици св. Марка није непоправљива. Сматра како ће структурални радови бити потребни на цијелој базилици.

Након посјете Венецији, министар културне баштине је објавио овај видео: