latinica  ћирилица
16/11/2019 |  15:34 | Аутор: СРНА

Мас: Стабилизација Балкана задатак њемачког предсједавања

Стабилизација Западног Балкана приближавањем Европској унији /ЕУ/ биће један од задатака њемачког предсједавања ЕУ, најавио је њемачки министар иностраних послова Хајко Мас.
Хајко Мас   (Фото:bilder.bild.de) -
Хајко Мас (Фото:bilder.bild.de)

- Велики задаци су пред нама - спровођење фер трговинске политике, обликовање што ближих будућих веза са Великом Британијом, подршка нашим источним и јужним сусједима у реформама и стабилизација Западног Балкана приближавањем ЕУ - навео је Мас у ауторском тексту за "Франкфуртер рундшау".

Мас је рекао да ће се Њемачка, која у јулу 2020. године преузима предсједавање ЕУ, залагати за јаку и суверену Европу која ће у спољној политици дјеловати одлучније и више стратешки.

Европа мора да преузме више одговорности за своју безбједност. Ту желимо још чвршћу сарадњу у развоју заједничких капацитета. Наш циљ је јака Европа као дио јаког НАТО-а", рекао је Мас.

Он каже да Њемачка жели да током предсједавања оснује центар за цивилно управљање кризама који би ојачао улогу Европе као силе мира, као и да учини напредак да се формира заједнички главни штаб за мисије заједничке безбједносне и одбрамбене политике ЕУ.

- У години када се одржавају предсједнички избори у САД, ЕУ мора више да уложи у трансатлантско партнерство - рекао је Мас и најавио самит Кине и ЕУ у септембру 2020. године.

Он истиче да ЕУ треба да дјелује брже и ефикасније у управљању кризама у Сирији, Либији и зони Сахела у Африци.