latinica  ћирилица
16/11/2019 |  17:51 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Учесници "Првог кадра" посјетили Равну планину и пећину Орловача

Учесници Међународног филмског фестивала "Први кадар" из Бразила, САД, Србије и других земаља посјетили су данас пећину Орловача и ски-центар "Равна планина", гдје су упознати са туристичким потенцијалима Источног Сарајева.
Учесници "Првог кадра" посјетили Равну планину и пећину Орловача - Фото: СРНА
Учесници "Првог кадра" посјетили Равну планину и пећину ОрловачаФото: СРНА

Умјетнички директор "Првог кадра" Александра Митрић Штифанић рекла је Срни да учесници фестивала уживали у вожњи гондолом и предјелима које немају у својој земљи.

Она је додала да је њихова посјета значајна, јер би могла да их подстакне да касније долазе као туристи, а не само као гости фестивала.

Штифанићева је рекла да ће вечерас на затварању фестивала Гран при по први пут бити додјељен госту који је стигао из САД.

Виши стручни сарадник у Министарству просвјете и културе Републике Српске
Добринка Максимовић рекла је да је данашња екскурзија дио програма фестивала како би гости видјели туристичке потенцијале и природне љепоте овог подручја.

- Фестивал "Први кадар" који се организује у Источном Сарајеву има велику улогу у развоју туризма у Републици Српској - нагласила је Максимовићева.

Учесник фестивала Артур Балдер из Њујорка истакао је да је фасциниран природним љепотама.

Он додаје да је његов документарни филм "Огледало Америке" дио програма фестивала и да је номинован за награду Оскар.

На затварању фестивала у Источном Сарајеву биће приказан играни филм "Пијавице" редитеља Драгана Маринковића.

Овај филм премијерно је приказан у Републици Српској 11. новембра у Зворнику, када је свечано и отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар".

Покровитељ овог фестивала је Министарство просвјете и културе Српске, а подржали су га град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.