latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:22 | Аутор: СРНА

У Венецији очекују још један плимни талас

Венеција ће се сутра суочити са још једним велики плимним таласом, након најгорих поплава у посљедњих 50 година, које су изазвале штету од преко милијарду долара и због којих је Трг светог Марка био метар под водом.

- Сутра ће бити тежак дан, али ми смо спремни - рекао је градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро за конференцији за новинаре.

Плима је у уторак 12. новембра достигла 187 центиметара у 22.50 часова, што је мало мање од рекорда од 194 центиметра 1966. године.

У нормалним условима, плима између 80 и 90 центиметара сматра се високом, али савладивом.

Бруњаро је рекао да је ЕУ данас изразила подршку Венецији и да постоји могућност да Европска инвестициона банка одобри посебан зајам за обнову града.

Градоначелник је потврдио да је причињена штета од око милијарду евра. Влада је 14. новембра прогласила ванредно стање у Венецији.

Емануела Карпани, задужена за умјетничка дјела и историјске зграде у Венецији, рекла је да је половина од 120 цркава поплављено сланом водом што је оштетило подне мозаике.

- Вода је као облик болести рака чије се штетне посљедице појављују тек након више мјесеци - рекла је Карпанијева, додајући да би обнове и рестаурације на тим црквама могле да коштају око 3,6 милиона евра.

У уторак је поплављена базилика Светог Марка, шести пут у посљедњих око 1.200 година, а четврти пут у посљедњих 20 година.