latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:41 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

На бањалучком ФПН-у радионица припремања кинеских јела

Радионица прављења једног од најпознатијих кинеских јела – ЂАОЗИ одржана је на бањалучком Факултету политичких наука, у склопу манифестације поводом 44 године Универзитета у Бањалуци. Судећи по броју заинтересованих и старосној доби полазника радионице – малишани претендују да буду озбиљни кувари.

Оно што су до сада имали прилику гледати у телевизијском формату, данас су правили у свом. Сви полазници, одрасли и дјеца, уживали су у прављењу кинеских ваљушака, али и дегустацији својих мајсторија.

- Љепше ми је да правим него да то гледам на телевизији, само мислим да ми боље уживо да то правим. Углавном препорука свима да поново дођу - каже осмогодишњи Васил Савић.

Како направити ову традиционалну делицију од комадића тијеста пуњених месом и поврћем, која се често служи са соја сосом, показивао је професионални кинески кувар кога је обезбиједила компанија Шандонг гаос група из Кине.

- Храна је вевома важна у кинеској култури као и култура дијељења хране. Из тог разлога смо данас одлучили да представимо прављење ђаози или кинеске пирошке - ваљушке и нашим полазницима и заинтересованим грађанима - истакла је директорка Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Љиљана Стевић.

Тан Ђинчанг, представник компаније Шандонг гаос група, чије је сједиште у Бањалуци, мислио је да у граду на Врбасу не постоји кинески ресторан зато што локално становништво не воли кинеску храну.

- Међутим, након ове радионице схватили смо да Бањалучани воле нашу храну, тако да ћемо у будућности, у сарадњи са Конфуцијевим институтом, имати више оваквих активности - истакао је Ђинчанг-

Ако сте данас пропустили прилику да учите од мајстора кинеске кухиње, штапиће у руке и вјежбајте, јер организатори најављују још догађаја ове врсте.