latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:43 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

У Бањалуци одржано прво League of legends Player one финале гејмера

“Лиг ов леџендс”, “Фортнајт”, “Кантер Страјк” - то су неке од најпознатијих видео-игара данас. Ипак, због свјетске славе све мање су игре, а све више спортови. Професионални играчи нови су узори младима, а млади не само да све више играју игре, него и све чешће гледају оне који их играју. И једни и други, ако су довољно упорни, од свега могу добро и да зараде.

Навијачи, реквизити, напетост која расте – некој новој спортској грозници Бањалука је ових дана била домаћин. Одржано је прво League of legends Player one финале које је окупило најбоље у БиХ. Миш и тастатуру са ривалима укрстио је Стефан Ђокић, један је од осам најбољих у домаћем гејминг свијету, познат је као “WUNK", а турнир у Бањалуци био му је прилика за пласман на свјетско првенство.

- Углавном сам учествовао на онлајн турнирима, гдје ту дође до неких квалификација. На примјер овдје у Бањалуци ако постанете шампион идете у Бразил на турнир или у неку другу земљу гдје имате велику шансу да потпише за тим гдје онда имате своју плату и идете на турнире широм свијета - прича нам Стефан.

А да би био дио најбољих треба и напорно тренирати. Стефан то ради пет дана седмично између три и пет часова. Они бољи од њега тренирају и до 16 часова дневно. Озбиљнији пласман захтијева озбиљнији приступ, па читави тимови имају кондиционе припреме, тренере, а трансфери које је Стефан помињао, зависно од снаге играча, достижу милионске износе. А играчи иду и раније у пензију од других спортиста, јер су млађима рефлекси бржи.

- Није то више, као што сви кажу “игрице су за дјецу”. То више није тако. Гејминг се јако, јако шири. По заради је у ових неколико година премашио филмску и музичку индустрију по заради, па сами онда видите гдје то иде - истиче организатор турнира у бањалуци Миа Мартић.

Оно што је посебан разлог успјеха гејминга јесте то што је доступан свима. Други разлог је технологија коју ова индустрија често користи и за постављање нових стандарда. Манифестације којима се отварају првенства прати и више од 100 милиона људи, што гејминг ставља раме уз раме с најпопуларнијим спортским догађајима.

Најпопуларније игрице често се могу играти и са слабијим машинама, а успјех гарантује вјештина која се уз мало љубави да научити. Колико је страховит раст ове индустрије најбоље говори податак о заради само у овој години.

Кристина Јанковић из Асоцијације индустрије видео-игара Србије каже да је до сада зарада већ 150 милијарди долара, што је за 20 милијарди више него претходне године и додаје да су предвиђањае да ће сваке наредне године тај број бити се већи.

Републике Српске и Босне и Херцеговине у овим цифрама нема. За разлику од Хрватске и Србије немамо ни оквирне податке о броју људи који су дио ове индустрије. Према процјенама у Србији од ње са својим породицама живи најмање 1.500 људи. Због огромног раста тамо већ постоји иницијатива за додјелу посебног статуса овој индустрији.