latinica  ћирилица
17/11/2019 |  11:43 ⇒ 11:58 | Аутор: sputniknews.com

Википедија покренула нову друштвену мрежу

Један од оснивача Википедије, Џими Велс, жели да направи алтернативу Фејсбуку и Твитеру.
Википедија оснива друштвену мрежу  (Фото:gambitmag.com/) -
Википедија оснива друштвену мрежу (Фото:gambitmag.com/)

Још прије двије године он је лансирао Викитрибјун, онлајн публикацију чији циљ је била борба против лажних вијести, тако што ће објављивати извјештаје репортера и новинара “аматера“.

С обзиром на то да тај пројекат није заживио, Велс је решио да промени стратегију. Викитрибјун је преображен у друштвену мрежу и платформу за дијељење вијести.

Он се нада да ће временом та мрежа постати популарна као Фејсбук и Твитер, јер по угледу на њих корисницима омогућава да дијеле постове, преноси Б92.

Мрежа ће бити финансирана донацијама, а не рекламама. Тај пословни модел се, по Велсовом мишљењу, показао неуспјешним је донио огромну количину садржаја ниског квалитета.

За разлику од поменутих друштвених мрежа чији алгоритми “на врх“ гурају постове са највише коментара или лајкова, “ВТ:Соушал“ увијек прво приказује најновије линкове.

Идеја је да ова друштвена мрежа обухвати и мале заједнице, којима ће обезбиједити ефикасно средство за промоцију и комуникацију.

Приступ платформи “ВТ:Соушал“ ће увијек бити бесплатан, мада ако желите да јој се придружите, морате да се региструјете на листу чекања, донирате новац или да позовете пријатеље.

Иако је стара тек мјесец дана, нова друштвена мрежа већ има 50.000 корисника.