latinica  ћирилица
17/11/2019 |  12:11 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Бијељина - гасификација града стиже на прољеће

Бијељина ће, поред Зворника, бити једини град у Републици Српској који ће ускоро имати гас. Из Србијагаса, предузећа које је већински власник предузећа Бијељина-гас, најављују да ће гас бити допремљен до града до краја године, а да ће са новом грађевинском сезоном почети и прикључивање првих корисника. Ако локална заједница буде показала добру вољу да инвестира у модернизацију градске топлане, биће значајно смањено и аерозагађење.

Завршени су грађевински радови на изградњи гасовода од Шепка до Бијељине и након техничког пријема који је у току биће створени сви услови за несметано снабдијевање гасом другог по величини града у Српској. Прикључење првих корисника очекује се на прољеће до када ће бити дефинисана и цијена гаса, као и цијена прикључења.

Милош Стевановић, савјетник генералног директора Србијагаса, истиче да цијену гаса одређује Регулаторна агенција за енергетику у Требињу која треба да да свој став везано и за цијену гаса и за цијену прикључка.

- Ми ћемо радити свим снагама да та цијена буде разумна и став је Србијагаса и Бијељинагаса да понудимо грађанима плаћање на рате - истакао је Стевановић.

Гасификација града требало би да смањи загађење ваздуха кажу грађани. Вјерују да ће, ако цијена буде прихватљива, и у својим домаћинствима прихватити нови енергент.

Осим индивидуалних ложишта, један од највећих загађивача је градска топлана која за гријање користи угаљ. Стевановић истиче да су са градском управом разговарали да се градска топлана пребаци на гасовод.

- То је пројекат промјене техничко-технолошког типа у који ће град Бијељина уложити скоро милион евра чиме ћемо значајно редуковати загађеност у граду - додаје Стевановић.

У изградњу гасовода дужине 20 километара и секундарне мреже укупне дужине 320 километара до сада је уложено више од 30 милиона евра. Гасовод има довољан капацитет за даљу дистрибуцију гаса према западном дијелу Српске.