latinica  ћирилица
17/11/2019 |  13:44 ⇒ 18:35 | Аутор: СРНА

Пуповац у Вуковару положио вијенце у спомен на убијене у рату (ФОТО)

Делегација Српског народног вијећа /СНВ/ данас је заједно да представницима Удружења породица "Против заборава" и жупанијских вијећа српске националне мањине одала почаст страдалима у Вуковару у периоду од 1991. до 1995. године
Вуковар - полагање вијенаца (Фото:Бранимир Брадарић) -
Вуковар - полагање вијенаца (Фото:Бранимир Брадарић)

Предсједник СНВ-а Борис Милошевић рекао је Срни да је њихов данашњи долазак израз поштовања према жртвама.

- Данас смо дошли у Вуковар да се на достојанствен начин сјетимо свих невиних жртава града Вуковара, и Срба и Хрвата. Сматрамо да је град Вуковар претрпио тешка страдања и разарања - нагласио је Милошевић.

Он је истакао да Хрватска улаже велика материјална средства да се санира штета у Вуковару и да је то у реду, али сматра да се мало улаже у мирнодопску политику зацјељивања траума и у међуљудске и међунациналне односе.

- На тај начин улажемо у циглу и бетон, а требало би и у људске душе, за будућност свих нас - рекао је Милошевић, који је и посланик у Хрватском сабору.

Страдалима је служне помен у Саборној цркви Светог Николе, а вијенци су положени на Овчару и спуштени у Дунав код "Три вршке".

Вуковар - полагање вијенаца (Фото:Бранимир Брадарић)

Предсједник Савјета СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да су данас запалили свијеће за све страдале у ратном периоду у Вуковару и његовој околини, спустили вијенац у Дунав за Србе убијене пред почетак избијања оружаних сукоба, те положили вијенац за убијене на Овчари.

- У цркви Светог Николаја запалили свијеће смо за све жртве, све људе који су страдали у ратном раздобљу у граду Вуковару и његовој околини - навео је Пуповац.

Он је рекао да са градоначелником Вуковара Иваном Пенавом и другим људима у политици може водити дијалог како да се створе претпоставке да државе институције раде што боље, посебно како да се помогне да се између Хрватске и Србије успостави дијалог о судбини несталих и страдалих, као о томе како да се обнови сарадња у процесуирању ратних злочина, заустављена прије неколико година.